[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#36

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
黃金好多間都有擺出嚟
最後買咗Acer VG252QP
6bit + frc 即刻放棄左
等xv253qp
ps4 pro 原本用緊垃圾 samsung 32吋電視
岩岩買埋switch想換番靚少少既mon黎玩
budget $2000 內有冇咩推介?
其實兩者一樣
xv253q只係多左usb port同可升降
而且有hdr400認證=真8bit
唔一樣
6bit + frc
同8 bit + frc 有本質差距
我指VG252QP都係真8bit
vesa hdr400認證其中一項係要8bit
睇你信邊個
我信vesa
有道理
ew277hdr
我都有睇過呢隻 但如果32落27會唔會好大差別?
另外睇緊ET322QK 但香港好似冇?
32吋感覺大好多
ET322QK 香港冇
但如果我正係駁PS4 PRO/Switch/電腦,係咪唔洗4k?
我見佢好似幾抵玩咁
如果用唔著4k既話我都係諗番benq算 見佢個底座好大舊咁 張台應該唔夠大

VG252Q P
個family model 嚴格黎講就冇樣match

同埋 VG252Q 放係個27' 果隻款到

check 埋N記個網

HDR 唔support
所以
PS4 PRO支援4k
電腦睇你點用
如果你跟N網
XV253QX有HDR
FAMILY既VG252QX反而冇
XB253GX又有返

但佢地全部有VESA HDR400

一係N網講大話,一係VESA講大話
睇你信邊個
仲FI27Q
VESA 話有HDR400
giga 話有HDR400
N網話冇
n記個網
4k 3840x2160 resolution都分左3類
4K/UHD/4K UHD
3類都係分開計 唔知點定義的
咁既情況我會信vesa同giga
n記個網not up to date
但acer 果個我唔多信VESA
電腦多數文書 最多睇下戲/片咁姐 打機都係ps4 switch架啦
請問如果想買部21:9 1440p 用黎打機同睇電影
如果預算得5千左右 基本上係唔係得VA面版可不選擇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞