[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#36

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
有冇人都等緊 philips 328m1r
個vg289q究竟幾時出
如果4K除左27UL500同埋U2718Q仲會唔會有其他選擇?
你意思買mon好D?
ew3270u巴哈有人話係用Innolux M315DJJ-K30, 查下TFT塊panel係NTSC95%, 官網話95% DCI-P3邊個至啱? 定其實用緊M315DJJ-K31?

https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=511762
https://www.tftcentral.co.uk/articles/monitor_panel_parts.htm
同時有95% DCI-P3 容積超過100%

https://read01.com/zh-hk/xD7G6e0.html#.Xi_NnWgzYuU
U2718Q有災情一定唔考慮
用sRGB執相? 27UL500 都可以
或是可等U2720Q/VG289Q 但會過budget
唔係好睇得明即係兩邊都無錯?
俾你參考下你要既Size,4K,HDR,FPS渣WOR
估唔到冇人理呢隻
屌打好多MON
研究左好耐都未揀好
想問其實係唔係 4K 27 16:9
用嚟睇電影同埋PS4 pro
買唔起HDR1000
基本上求其買就冇乜分別?
benq可能自行cal左去DCI-P3
廣域色MON同時支援幾種色域都好常見
例如PA32UC有99.5% Adobe RGB/95% DCI-P3/85% REC.2020
想問平時大家買新mon番黎個對比度同光度會點set???
有咩咁勁
32吋4k 120HZ的確 幾吸引
價錢應該都飛天價
應該未飛天
得HDR600

PG32UQX 先飛天
Thanks我都有睇過32" 4K唔係舊款就出事, 剩低嗰D都係貴價款... 唔知2020有無中低價新panel揀
用緊 dp 線連Mon
dp1.1 無事
dp 1.2 就閃Mon
可以點解決
想問下XG32VQR同CQ32G1揀邊隻會好啲我見差唔多錢,我用Nvidia卡係咪XG32VQR會好啲

或者有冇其他推介,同上面兩隻差唔多價錢
想買MON執相/剪片/睇4K片,得3000幾蚊budget,有咩好既選擇?
暫時睇到MX27UC比較岩,有咩其他牌子mon值得用?
有無人睇netflix 4k片 用緊32寸 ?
BenQ EW3270U
Optix MAG321CURV
邊隻好?或其它?
$5k左右
Amazon vg271up $2600 抵唔抵買? 1440p 144hz ips
本身打機睇戲一半半 見contrast好似幾差 睇戲未必岩
想問下有冇推薦邊隻
27' 2k 144Hz

打機為主
用i7-9700+2070s
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞