[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#36

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
實測對比度得2500:1 又冇HDR
過左保咩? 搵dell換
搵咗成日資料好似淨係得 LG 24UD58 符合 budget 又係24吋4k
仲要冇貨 好似因為係2016年出嘅
係咪2020年已經搵唔到24吋4k
我都有部24ud58 正正常常 冇乜問題
香港冇貨?
AMAZON有貨
pg348q除左g-sync 其他規格都係輸比fi27q-p
除非你好需要21:9
24吋4k唔會啲畫面好細咩
唔會
用175% scaling 清到痴線 retina級
我32% 用150% scaling
2.5k budget 嚟講 24ud58 係咪已經最好選擇
如果係就去馬 amazon
yes
想要32"曲MON 筆直5000
LOL同睇NETFLIX多, 有冇師兄介紹
比我就fi27q-p
色水好D
依到係咪好少人用21:9moon
唔見咗單
一隻21:9同16:9
而家用緊2080
推唔推得郁4K
想換個靚少少嘅mon 打機 著重畫質
筆直$5-6000
頂多4k high
香港代理真係好撚仆街
XG279 成個黃金都做緊5999
明明其他地方賣緊台幣萬6 或者人仔4K2 貴得黎重要度度都冇貨
呢隻規格上同FI27Q-P點比?
兩隻最大分別係咪一個真假1MS同HRB3?
不過2080+ 4k 打機都係煩
畫質要set 低D
又少4k mon 有 gsync/freesync2
高過60fps 又撕裂,開vsync 低過60fps又跳到得30fps
香港係咁 好多mon都貴過人
之前PG27UQ香港賣3萬 外國1999美金
XG279Q 要等深入review先知係咪真1ms
我估未有tn水平 可能同27gl850差唔多
4k mon都唔少freesync/adaptive sync
但n卡唔係完美相容
其實接受到撕裂就得 我平時唔開任何sync
我自己用v sync唔知點解低過60fps唔會跳到得30fps
假設性問題啦 如果XG279唔係真原生1MS 咁係咪都係揀FI27PQ好D?
但原生1MS同假1MS 分別其實大唔大 見到XG279個MON真係有D反感
易家用緊垃圾PG248Q
未玩過IPS MON
2k144/4k60?
用左好多年16:9想試21:9
2560x1080係咪好垃圾?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞