[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#36

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
都係拎個hdr600認證姐
得果16分區, 實際根本冇咩用, 熄左可能黑位仲平均可以咁黑

新款低input lag但個座真係好晒位
買得過 amazon uk平港行一半
日本代購好似都好平, 但innolux台灣人屌到飛起
而家仲寄EMS隨時3個月後都未收到
acer x27
windows set 1080p/1440p ,
mon 個資料都係顯示4k 入,正唔正常?
同埋set 1080p/1440p , 行120hz 都set 唔到10bit
行緊display port 1.4, 係未driver 問題?
其實同ew3270u分別有幾大
同廠新3年既panel,除左亮度仲有咩提升
SET埋呢到應該顯示2K

唔開HDR應該可以4K 10BIT RGB 120HZ?
BenQ EW3280U 美馬6千9
原來有D 咁既野set
4k 120hz 10bit full range rgb DP1.4 係唔夠頻寬的1440p/1080p 應該夠,但係一set 120hz 就得返8bit 選
全開4k HDR RGB 10BIT得98hz
唔開HDR應該可以4K RGB 10BIT 120hz?

唔需要執著10bit吧? 原生8bit面板
會唔會係windowa 做縮放,實際都係出緊4k 120hz ,所以出唔到10bit
4k rgb 120hz有得俾我揀10bit但閃完就變番8bit
唔知係唔係vega64得dp1.2唔夠用
可能mon塊驅動板唔俾你咁做
我隻4k 60hz 降去1080p 都係超唔到hz
dp1.2一定唔夠啦
所以照出到4k rgb 120hz8bit已經夠
好似98hz hdr都得
但唯獨144hz上唔到無得俾我揀要n卡driver先有得較 a卡無就較唔到
144hz要係mon OSD到開超頻
我4k 120hz 冇開hdr full range rbg 得8bit ,已經用dp1.4
同埋你果部x27 開dp deep sleep 有冇問題?
我果部開左deep sleep wakeup 會變左82hz,422 同唔見左gsync, 要重新開機先正常返
原來vega64 有DP1.4
dp1.2 應該唔夠4k 120hz 8bit
98hz 可以開晒所有野,我平時用都係用98hz
原來我記錯野一直以為vega64得dp 1.2 sorry
144hz我知係osd超頻, 但osd有提示要係n卡driver轉144hz
windows底下係我無呢個選項 A卡又唔覺有得轉hz
點樣觸發佢deep sleep?
我果部只係知有幾個應該係driver bug但又唔覺佢官網有更新
1, deep sleep如果熄左 熄mon個風扇"好似"會長著直到你斷佢電為止
2, OSD 入面個save setting to... 無論揀action racing sports 都係會同時影響到3者 即係個profile有等於無當一個黎用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞