[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#36

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
只能說一般 冇其他代替品
但你買行貨有保唔怕啦
顯示卡問題
呢隻同VG289Q點揀
主要睇你中意VA定IPS
VA原生高對比度 比較適合用HDR
諗住聽日買C24g1/mg241c 2K內買144係咪都呢2隻
用嚟執片執相要色盡多,係咪ips好啲
yes
咁32吋有冇咩選擇?
無g/ freesync?
有adaptive sync(gsync compatible)同freesync, 兩邊都用到
2070 super推唔推得郁2k 144(AOC CQ32G1)
其實群創既VA panel買唔買得過, 見有d台灣人幾抗拒
聽講2080s都係免強
特效唔好開咁盡咪得
u3219q
即刻貴一個double
之前有隻牙石mon逐樣parts壞煩到嘔 有啲陰影
不過冇咩其他選擇
一係等acer cm7321k
規格=PA32UCX
但價錢應該2萬幾以上
個budget本身預買ultrafine 5k
不過有殘影又太少input放棄
價錢over太多唔得掂
MAG272QR 2999 同貨位係咪冇對手 依隻缺點個咪va
筆直5K左右 平時會拎黎玩PC GAME 會插埋PS4
用緊2080S 想跑2K 144HZ
最近睇岩左幾款MON 但係唔知點落手好
PG279QR(呢款香港係咪未有 要等多陣?非R版隻腳都幾肉酸..)
CV27Q(呢隻我鐘意佢係曲面 但係VA板 而且廣色域得90 同埋有人話有紅殘)
FI27-Q
XG279Q(呢隻面板配置好似好過上面FI27?同埋FAST IPS)
題外話 有冇價錢差不多 但係IPS曲面144HZ 有SYNC?
佢插Intel hd會有144?
而家用緊dell u2718Q,但係漏光問題好嚴重,想換一個新嘅,平時用黎睇戲4k 藍光同埋Photoshop,acer vg270k 夠做?
唔想漏光就買fald款或者va mon好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞