[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#36

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
HDR係會鮮豔d 前提係對啱色域
非HDR用100%sRGB基本色域
HDR用DCI-P3/REC.2020廣色域

廣色域MON預設用廣色域顯示非HDR內容
睇落會鮮豔D 但其實係過飽和
你睇個篇review 都見到 非HDR個飽和度係過高

開HDR雲層細節變多

原來係咁 但我覺得飽和度高果隻色睇落靚啲 唔該曬巴打
如果用HDR1000既MON 應該會覺得開HDR靚D 光暗層次豐富好多

vg252qp已入手
60去144真係大躍進
一係就試Asus個2隻VG249Q/VG259Q 好似都算新
但真係唔知如果打機唔用TN既話差別大唔大...
hdr 1000好貴 我呢啲幾千蚊mon將就下算數
有無巴打用過寬螢幕 好無用

巴打我開咗HDR之後點解個netflix app都係唔會show HDR?
我見你地張圖會寫住HDR
無野了 原來仲要買埋HEVC extension 仆街m$
正常會
我都想買,巴打係黃金買
有冇得試機
試過 禁取得會冇反應 之後睇巴哈話18年果陣已經無咗
Comdex
先錢後開箱
有一粒點有問題即換

聽日去買先
咁好 一粒點有問題即換
點解24吋2K 144hz咁難搵
用緊pg348q
行黃金見到牙石宜家出左隻49特寬都係8k倒,點解會咁架
值唔值得換?
太細
筆直2000左右想買個27"
MSI MAG271CV 定 AOC C27G1
請問邊隻好
而家好掙扎將會換mon 點都係aim 144hz 以上同埋24吋(屋企放唔到27)
本身想買XL2430 ($2500~) 但買返幾年前既產品好似怪怪地 所以諗住直接上XL2546 ($3700~) 但年尾又出PS5 用個2K Mon玩又好似幾正
配合PS5應該係出4k mon
太貴同埋我主要都係玩PC game多 特別係槍game
S2417DG
得一款panel TN 2K 144Hz
最新消息 代理話大約三月先有vg289q
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞