[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#36

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
有冇巴打用開monitor arm 推薦下邊隻好
係幾萬
請問XG32VQR 駁PS4,同PC內置個喇叭 都出唔到聲係咩原因?
美森有隻basic $99 好似幾好
平價就多人推loctek/nb
你唔係唔知有local dimming既最平model都要12000-15000吓
local dimming就幾千蚊就有
貴既係full array local dimming
我見佢108冇寫明有咩分別,就升107算
開頭有d唔慣,不過用落就開心使用
真係好正
問左asus
1. 修正HLG & REC.2020 色域錯誤。
2. Rec709 & sRGB 亮度修改預設為100nits。
3. Rec709 Gamma修改預設為2.4。
4. 修正HDR mode會被SDR mode調整的數值影響的問題。
full array 同就咁local dimming 有咩分別
平個D local dimming係Edge-lit local dimming
得邊緣位有local dimming zones 分區極少 效果麻麻地 光暗控制準確度低

Full-array local dimming
全陣列分區 分區多 meaningful HDR基本門檻 光暗控制準確度OK
edge-lit 有等如無咁
巴打們想問一問,屋企部LG 34GK950G條原裝線好似壞壞地,想買過條,我見DP1.2就支持去到2K 144HZ解析度,但係個MON係3440x1440 120hz,想問係未都係DP1.2支持範圍定要上到去DP1.4

謝謝
如果1000-1500筆直想買個2K
應該買2手定垃圾牌子呢
update緊 多謝分享
用過pa329c edge-lit 32zones
SDR低亮度效果還算ok
但一開HDR高亮度就完全唔得
LG 睇到個眼好唔舒服 等佢壞先換 永久blacklist LG
請問係咪唔會有MON係4K@60hz同時又可以1080p@144hz架?
本身用緊60hz 4K Mon, 睇字好銳利, 但又好想試下1080p@144hz Modern Warfare ge快感
但又無錢買4K@144hz, 部機亦推唔起, 求助!
點解咁多人都唔鐘意lg 既
我見lg外國都好多人用,27gl850 果啲仲要好多人都好推薦,本身都諗住買呢部
但係我見外國都無乜人話lg 有啲咩問題
其實色水係靚既
只見過大陸機有晒兩樣
我個個係27ul600 下一個買dell或者asus算 btw dell個mon睇得幾舒服既 呢排睇中u4919dw
lg 紅角mon
電視假4k
假1ms
不過都有好mon 既

巴打,我岩岩開機見到有粒紅點
係咪中咗伏
想問下香港係咪未有272m8cz? 定會唔會有其他同價位mon推介下,睇戲為主。感謝!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞