[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#36

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
係 但我覺得XG279Q會略快過FI27Q-P
你用緊既PG248Q TN+高一級G-SYNC有variable overdrive
可能feel得出XG279Q/FI27Q-P會慢左
有冇低budget討論下Dell Ultrasharp Series?
U2719D 5000HkD左右 打code 打lol為主
夠做?
u2720q,大家點睇?
true
原來 5k 都叫低budget
Max 5k la
但講真自己大部分時間搵LOL同打Code
個mon應該唔洗太勁
睇落Ultrasharp U2719 series幾好
但又唔明 U2719DX U2719DC U2719D 個分別係邊
接受到咪得,34" 2560x1080 ≈ 27" 1920x1080
我都搵緊隻4k mon打code同睇doc
v sync 唔係鎖fps 咩? 你個mon 60 hz 就 鎖到60hz樓下
師兄有冇咩心得交流下
想問香港 有冇巴打搵到Acer VG271UP?
我見台灣 NT8999
性價比好高
呢到可唔可以傾大陸Mon? 見到小米淘寶有部34吋Mon 先 RMB2199

https://m.tb.cn/h.Vc9cEob?sm=13a51e

抵?

或者有冇其他大Mon 推薦?只係用黎做Thinkpad x1 carbon 既external Mon, 太勁都推唔到。用黎home office, Budget below 3000🙏
Benq ew277hdr 同ASUS vz27vq應該點揀好
想試下用曲面mon
但見Benq隻ew277hdr評價幾高
其實除咗曲面呢樣仲有咩大分別
主要用黎睇戲 間唔中打下機
ew277hdr色水好D 有HDR
抵 但小米淘寶不了
咁就買benq
tanks巴打
淘寶小米之前有RMB1999仲抵
係,過年前見過$1999

有冇其他32吋以上平Mon 推薦?用黎做notebook external mon
如果5千蚊樓下幾正
但官方寫
1 x DP 1.4 (HDCP 1.4/ HDCP 1.2)
1 x HDMI 2.0 ( HDCP 1.4/ HDCP 1.2)
應該寫錯
如果冇HDCP2.2=垃圾
5k筆直夠買32吋4k VA mon
你係要16:9定21:9 mon
prefer 21:9, 多數睇email, 用MS Office
有無買左AW3420DW既巴打 覺得抵唔抵屌
如果淘寶/亞馬遜買ASUS MON 送去香港皇家俱樂部係咪唔保
咁如果有事 係咪咩都冇得保
小米不了
買aoc 差唔多價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞