[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#36

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
香港都係13999 但唔知仲做唔做到
邊度仲有13999呢個價
上個月 centralfield
而家唔知
3月先有WATCH DOG
仲未賣ew3280u
玩住頭兩集先
美國森林見到有
果個網掛既圖同benq官網唔同既
好貴
未上過Amazon買,但個價好想狗衝
張枱大約得50cm深
唔敢買咁大個moon
24吋會唔會都唔得
你問下centralfield先啦 可能仲有13999呢
就算賣返16500都OK
因為佢係K版有跟i1Display Pro校色器 值2000蚊
16500-2000=14500
Amazon連運貴要12000左右
差2千幾買行貨好過
多謝巴打意見
咁我聽日問咗先
Ew3270u而家3900真係好抵玩
5年前嘅panel不過32"中低價都無乜得揀
睇amazon而知cg32uq同ew3280u價錢接近
咁邊款性能好啲?
個人就傾向ips
點睇啲mon既panel
想問下XG279Q 點
想請教下個moon 睇戲果時d dark 位有noise 可以點搞? 平時打機都無問題 係用Netflix 睇野果時會咁
Gear: pg349q,2080super
Thanks
HDR就CG32UQ好D 有local dimming 對比度高d同光d

HDR重要性:對比度>色域>峰值亮度>色深
IPS冇FALD個對比度基本上死得
想問下AD27QD FI27Q FI27Q-P 三部入面會推薦邊一部?
3部spec 差唔多不過AD27QD 係144HZ 其他係165HZ, FI27Q-P 就有HBR3 做到晒2k+165hz+10bit+HDR.

自己用緊5700 XT 唔知用唔用得晒FI27Q-P 個spec, 想睇下大家有咩意見/有其他選擇
臨決定買EX2780Q先見到Acer有隻XV272UP
兩隻moon除左acer有升降座之外
係咪差唔多?
5700XT 食唔到2k 144hz
AD27QD 好似係停產
降d特效冇話唔得既
如果買2k 144hz 就降少少開埋佢
只係比較之下買fi27q 但係行dp1.2 用唔晒個spec 有啲嘥
AD27QD 仲見到有得賣 個價錢就呢三部入面最平 但係都係行dp1.2

定係買番XV272UP 好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞