1080ti/2080/2080ti/Titan RTX 玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#4

1001 回覆
9 Like 11 Dislike
9900k,2080ti
平時打都好地地70-100幾
一爆炸就跌到20
我遇到爆炸再同你講
唔覺得隻game食得晒4c8t
都經常見到6-10core load到40%

都係個句4K 特效全開,穩定60fps以上
隻game必須支援sli 一多爆炸就drop到傻
打機不嬲重點係gpu 出面成日推伏list 比人
條友得皮幾要打3A,2K/4K
下下都推3700、570x、7900k、z390比人食撚哂d不直
咁就要睇下你諗唔諗住之後upgrade啦。 如果你之後諗住upgrade嘅話,cpu bottleneck係好大鑊, 好嘅cpu自然要配好嘅底板同埋ram, amd ryzen 對ram嘅要求更為苛刻, 甚至要manual timing。intel cpu 一般嚟講係有必要用z390 板,ryzen 3700x b450 都可以接受, 但係再上就要對等啲。其實就算你砌一部三萬幾嘅機, 2080ti 都佔有三分一嘅價錢, 所以打機重點喺gpu係正確。 不過最常見嘅setting - 2k 144, cpu都好重要, 因此,我覺得一條list平衡係好重要, 如果將所有嘅錢擺曬落gpu, 其他部件有咁cheap得咁cheap, 最終都會係一條伏list。 總括而言,我覺得冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽, 畀唔起兩萬幾三萬就唔好學人玩4k gaming, 3A 2k144 最少都攞萬五出嚟, 否則你返返去1080p啦, 1080p仲係主流一定有佢嘅原因。
畀唔起兩萬幾三萬就唔好學人玩4k gaming<依家唔係喇,咪嚇人啦

唔連芒的話12000-15000都夠做

門檻低咗好多啦

你是但執張2070s/2080s 已經夠4k 入門
我覺得首先要搞清楚一個概念:

4k gaming係一個好廣的定義

如果你認為4k gaming 係指咩game 都一定要玩4k, 同時要追Ultra 級畫質,咁成本真係好高
(因為呢個level 最少要2080 ti)
但其實出咗2080ti 之後4k 60已經普遍叫achievable

我覺得4k gaming 係指喺唔嚴重降畫質的情況下,一般遊戲玩到4k high, 呢個層面的4k 其實唔難

大家見上代consol 已經有4k 玩,console 最多咪俾medium 畫質你

同埋玩4k係唔一定要開足4k, 呢個世界仲有DLSS, resolution scaling 等等的方法

例如早期BFV Ray tracing的時候,我用2080 ti 都係玩80% scaling

3840x0.8=3072
2160x0.8=1728

其實都依然遠勝2560x1440 44% pixels

不過如果你有強逼症,覺得所有嘢一定要native 一定要Ultra, 玩4k 都仲要開8x MSAA 的話,咁就無得講了
不過我好認同cpu都唔可以買太弱

正常人唔經常換板換u,係應該買一粒三幾年都打到機的cpu

三日唔埋兩日就換件的癲佬唔計
如果係皮幾的話正路係9700k 2080s

3700x 2080s 應該都可以
支援sli 的Ray tracing game 應該得兩隻

一隻係shadow of tomb raider
另一隻係quake II
依家玩緊5120x2880

4k 唔大興趣了

不了
你粒3950x超唔超得起?
Ng g上左機掉埋左一二邊
真折墮
聽講會有10代
好似好勁

咁你不如買一隻2k144一隻4k60
4k 144 mon

就上2080 ti sli以上

Set 2k 可以,但會曚過native 1440p

真係要電莖就唔好買4k 144

買隻1440p 165 好過啦
出咗先講啦

我信佢打機會勁的

不過唔知用幾多電同埋有幾熱
咁要買
單卡未推到4k144買黎玩鬼自己
除非你有錢
買嚟用雙咭

食到sli 個d 就可以玩珧4k 100hz+

4k 144 的體驗係又滑又清

不過我轉咗j 5k 啫
收養me
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞