1080ti/2080/2080ti/Titan RTX 玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#4

1001 回覆
9 Like 11 Dislike
可能超得太高 我平時超220mhz 跑D乜都冇野
但Youngblood只可以超200mhz
個隻所謂5k 其實係5120x2160

即係21:9 的4k mon, 就擺明唔係打機專用

打機專用買4k 144 gsync 個d啦

我隻5120x2880 16:9 都唔係打機專用, 又無sync 又只得6bit 加抖色扮8bit

不過最重要你自己鍾意d乜,唔駛理人的
我第一時間都係dial down gpu oc

再試一輪先
你玩其他RT GAME 有無事?

我擔心你rt core 有事
但跑分又冇病冇痛
我關左rt都出事,完全唔知發生咩事
莫名其妙
rdr2 2080ti 4k 都只係可以medium to high, 所以我認為2080ti係4k gaming入門, 我唔認為2070s 可以玩到4k,呢張卡好明顯係for 2k 144, 4K gaming monitor 主流係144hz, 降setting唔係為咗達到60fps,而係為咗達到60 +fps, 犧牲流暢度、犧牲畫質去夾硬玩4k, 我個人認為係本末倒置
其實red dead redemption 有方法可以玩到sli

開5k 都可以Ultra

你攞一兩隻大食大作嚟否定2070s 玩唔到4k 太極端喇

只可以講玩4k 以上從來就唔係簡單的事(雖則2080 ti的出現一切已經簡單咗)

要揸乾所有硬件性能,諗盡所有慳到效能又唔太影響效果的tweaking

最煩就係要玩埋sli

但我覺得值得
你買得 4k mon返嚟打機, 梗係想有一張display卡每一隻game都玩到4k 60. To be honest, 你會唔會推介一個有2070s 嘅人買pg27uq ?
咁有人可能屋企就咁有部4k 電視又想試玩4k gaming又無錢買2080ti

咁點解唔可以買2070s 打4k?

同埋邊個話買4k mon唔可以降resolution 打機?
我買2080 ti sli 同Titan rtx 打rtx game run唔到native 4k 咁要唔要全部掉晒佢?

基本上所有買4k 144 mon的人我一定會講兩樣嘢
1. 最少上2080 ti sli
2. 你最好知自己做緊乜先好買

講真,時代就不停進步,如果因為隻game 行唔到native resolution ultra 60fps 就唔玩,咁大家不如永遠玩640x480就夠,crysis 呢類劃時代的遊戲亦永遠唔駛出

玩得4k/5k/8k 就一定要睇餸食飯,高階4k 又係4k, 初階4k 都係4k。同埋我用notebook 2080 mobile 玩4k 時都一樣要dial down, 但唔會損害玩4k 的樂趣
諗起當年我因為買咗GTX 1080 sli 於是買咗人生第一隻4k 60hz 的mon

見證住因為有game 唔食sli 而行追30-40fps 的苦況,然後不停升1080 ti sli再升 2080ti sli,到依家itx連Titan rtx 都買埋

基本上呢個世界無非Ultra 不可的遊戲,要不然crysis 當年大家都唔駛玩

亦無唔可以降resolution的限制,一切都係睇你自己想點

Deus Ex mankind divided 如果要開4k ultra 開爆msaa的話,基本上2080 ti sli average fps 都唔會有20fps

只要你放得開執著,你會發現: 嘩屌你Mankind Divided 4k 好撚柒靚呀

一陣補返link:
2k144 要求仲高過4k60
2070s 又點會for 2k144 但係又玩唔到4k60
會,我用2080 都唸住換pg27uq
呢部野所有野都係頂級,淨係分區控光都已經係兩個世界
穩唔到144都仲係好流暢, 但係穩唔到60就會好窒
我有50fps+ 就收貨
另外有g-sync/adaptive-sync 應該會順D
144 gaming 食cpu 食ram 更嚴重

好在我試過4k 144後發覺我唔打competitive 的遊戲唔駛點上到144於是放棄再玩144gaming
個分區控光已經唔係頂級
PG27UQX/PG32UQX用mini led分區控光
不過會貴好多
係咪即係2080ti 同Titan rtx咁呀?

唔駛咁執著掛?
50+ 其實已經幾順

40+ 係最低忍受下限

一跌到3x 我會跳制升gpu
2080TI同3080/3080TI咁
PG32UQX有3倍local dimming zones
多幾千粒LED
咁console 係咪掉得
1080p都未必穩60fps
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞