1080ti/2080/2080ti/Titan RTX 玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#4

1001 回覆
9 Like 11 Dislike
我prefer 4K high多D

4K high

2K ultra
下邊d草細緻好多喎
2k Ultra 一定靚過4k high不能認同

都要睇game 的

首先睇你隻game texture 有無咁清先卜

仲要好多game 推Ultra/extreme 純粹食咗 效能但畫質無乜分別
有事佢都唔會負責架啦

呢d信自己好過
但D 線條係4K high好D
同埋最重要一樣嘢

大部份game 其實已經做到4k Ultra 60fps

Red dead redemption 2 單咭唔得

但tune低少少就可以,一定靚過1440p Ultra

另外係Ray tracing game 做唔到4k 60 ultra
2.25倍pixels 係好大差異

除非你隻遊戲本身texture 唔夠清
係4k high靚d
不要再說了
cap圖 冇計到mon個ppi
實際上2k ultra可能更加blur的
都係個句

4k 5k 唔係睇average fps

而係睇min fps

例如first person shooter 咁計你正向面對敵人長時間穩定60fps, 但一轉身就插到得返30fps

呢個先係4k/5k/8k 最難搞的地方
其實網上討論resolution 同refresh rate 都係好困難

都係要親身試過先知

1440p其實好曚
resolution 仲可以影個mon比較到
好困難囉

Cap screen 又成日upload 唔到native resolution

手機睇又唔清楚
隻wolfenstein較最低關rtx都lag,我開其他3a驚都冇事,到底搞乜
試下重裝windows
我之前玩頭兩關都冇問題
N記員工留名
你買N卡有冇員工價
我玩5k DLSS 喺巴黎都好順喎

爆炸都好順喎
重點
諗緊係咪關vulkan事,揾緊有咩可以較
試下唔好超顯示卡
未有rt個patch前係冇事的
頭先玩玩吓我都crash 咗一吓

原因不明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞