1080ti/2080/2080ti/Titan RTX 玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#4

1001 回覆
9 Like 11 Dislike
同埋玩得4k /5k/8k 一般都唔缺個一萬幾千啦
槍驚最講求更新頻率
去腦場感受下先

一個賣點係清(差2.25倍pixels)

一個賣點係順滑

非常個人的取向
唔係喎,射擊game通常要求都低
開4k 144理論上完全冇問題
Metro exodus

Gears 5

Far cry 5/ new dawn

Ghost recon wildlands/ breakpoint

R6 為例 taax4 其他野拉到最高
行2k得60-80
Pubg全開行2k得100
你想講csgo?
淨r6都唔得啦
4k 仲開TAA X4係咩玩法?
Overwatch 同 CS 就輕鬆

Call of duty 我就唔知了
2k牙
4k taa都夠
試過單卡上唔到75
4k 5k 我幾乎唔開AA

以shadow of tomb raider 為例

開爆同唔開只主要係差在大波妹把頭髮

不過有d game 就4k 都要開AA 的,例如ghost recon wildlands
我未玩過2k mon
禾窮撚
如果係高階卡

逐粒痴果隻散熱一定唔夠

我摸塊背版

IV個背版我GPU FAN 開100%轉我估都70零度(不過佢100%都唔算嘈,大概=120MM 1200轉)

教auto我估80幾度

雖然d vrm vram 好耐熱

不過有得揀緊係買好D,比我再裝過我2樣都會買

反正佢細heatsink 10美一大盒
以前1080ti 試過裝g12+x42

但20系vram 咁熱我唔敢用g12 個把風扇仔

所以我大機上咗自組水

依家itx 張Titan 風冷就算

反正full load 開100%風扇先76-77度

行唔到全速但唔駛煩咁多嘢
一個星期後⋯⋯

「邪都個水冷服務都唔差啵」
你用你粒3700x 上1.5V 超到4.5ghz 我聽日就去邪都上水
我怕4.4ghz都上唔到
試咗1.5v先啦
個人覺得先滿足ultra再追pixels
即係2k ultra 一定靚過4k high
盲追4k降畫質簡直反智
2080TI G12我都問過電腦鋪D人

佢都唔敢寫包單話無問題

淨係話暫時未聽過有人出事

不過我最主要係怕風扇太大聲

因為同部機距離好近
EVGA KINGPIN
我岩岩相反 , 點都要行4k
4k 同2k 基本上一眼就分到
什麼ultra high 好多時都睇唔到個分別,或者要勁細分留意D 花花草草頭髮先分到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞