1080ti/2080/2080ti/Titan RTX 玩4K/5K/8K巴絲入嚟吹吓水#4

1001 回覆
9 Like 11 Dislike
超過十年冇砌過電腦 亦未試過用144hz mon上年年尾終於忍唔到手砌左部腦加買個144hz mon 2080ti配acer果個4k 144hz mon 用完真係番唔到轉頭用以前既2k 60hz mon 科技野真係好毒
正常佢BIOS有限制你電壓

除非你刷左第個BIOS

如果唔係你拉黎其實無用

之前睇YOUTUBE個鬼佬jayztwocents都係咁講

除非你刷過
一係唔試

試完唔想再將就
但拉完跑分真係高咗
其實preset 係有20%定30% 空間俾你拉(視乎間廠)

而佢講刷bios 就係再突破埋呢個限制
yes
尋日結果的起心肝喺itx download 返red dead redemption 2

事緣係雖然隻game 食到sli 玩到5k

但一入cut scene 就有嚴重flickering

試咗唔同方法都拆唔掂

反正呢隻game texture 唔係真係清得咁交關,不如舒舒服服單咭玩4K 算
一係4k一係8k 玩5k真係有d怪
5k 易推過8k太多

唔食sli 的大作 8k 一定收皮

依家我玩rage 2, borderlands 3, assassins creed odyssey呢類唔食sli 的新game, 我tune少少嘢就已經玩到5k 50-60fps

8k 的話應該窒過玩console
console唔係4k30咩?
即係少過30fps
https://www.tweaktown.com/articles/9191/gears-benchmarked-8k-eats-up-2499-nvidia-titan-rtx/index.html

8k medium 連30fps 都無

8k Ultra 就20fps 都無

嗱,我用2080 ti 打5k high+ultra 就有50-60fps的

咁你話玩5k 定玩8k?
8K 開DLSS
首先要佢支援先得

亦要睇佢DLSS 效果係BFV 個隻定 young blood 個隻

簡單講就係5k 都仲可以夾硬run

8k 大部份情況夾硬都唔得,何苦呢
純玩SLI 8K
單卡玩4K 完
隻mon 近四皮

開4k 又曚過native 4k真心唔值

我最多睇你表演

我隻5k Mon 如果壞咗又買唔返

我應該執隻4k 144就算
等新既pg27uqe
PG32UQX
對膠爸會唔會太大
唔知 膠爸屋企裝修咗
未知新裝修張電腦枱幾大

仲有三個月有多先回歸

所以一時三刻都唔換得芒住
持觀望態度
幾時有新卡同新cpu買
Cpu 可以買3970x
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞