中大性暴力受害者吳傲雪宣布結婚!!!

1394 回覆
2787 Like 153 Dislike
我覺得作為「受害者」參與不用活同再用以分享同警剔手足市民都係一件正確嘅事,但唔代表你係「公眾人物」,冇人想知你係咪加拿大人、係咪飛咗舊仔、係咪要用人結婚幾多歲呀,呢場革命唔係俾你上台拎咪鳩噏嘅玩意
恭喜結婚
但想提醒Sonia切忌鋒芒畢露
冇咩好批鬥啫
痴線
話人分化撚嗰啲可以睇下佢上杜汶澤嘅訪問先 講真 我睇完佢嘅對答之後真係對佢無咩好感 又不斷強調自己有加拿大籍 又話因為自己男朋友唔夠勇武而分手 話自己多人識等等

我同情佢遭遇 佢的確係受害者但有無必要經常提依件事 或者對佢嚟講佢都只可以講依件事 但如果真係對佢傷害咁大 會唔會係不斷提起引起公眾注意?對事唔對人 我都覺得無必要要提佢以前嘅往事去唱衰佢 而可能令其他受害者唔敢出嚟 但佢比人感覺就係好似因為依件事、依場運動而攞光環

唔係想分化 但佢喺一個反香港人道災難哀悼會宣布自己結婚係咪真係適合?唔係話佢結婚係錯 但係咪值得公告天下?佢受到性暴力當然係唔好 強調佢係受到性暴力而唔係性侵 但佢有無諗過其他被性侵嘅手足感受?

最後 我諗好多連登仔可能屌我話我係五毛、分化撚 但係我只係覺得不分化不割蓆唔係講緊就算覺得手足有不足有錯都唔應該講 一講就係分化 而係大家應該見到有不足要互相提下
同意呢條女做多咗啦
係 我真係睇唔出點解一個話自己係受害者但不斷吸引人留意佢但又唔係針對留意警暴依個問題
我覺得作為「受害者」參與不再用以分享同警剔手足市民都係一件正確嘅事,但唔代表你係「公眾人物」,冇人想知你係咪加拿大人、係咪飛咗舊仔、係咪要人結婚幾多歲呀,呢場革命唔係俾你上台拎咪鳩噏嘅玩意
有冇睇置頂
唔係批鬥嘅 警剔吓佢啫
條女係教大都已經好出名🙈
留名
講左咩大話?
唔認同 "對一個人傷害大, 受害人係唔會不斷提返"
1. 首先兩者無必然, 就算佢係雞/ 周圍溝仔, 呢d 野對佢好少事,佢可以日日出黎講呢件事屌9差佬
2. 對佢大唔大傷害你決定?
冷處理就得
佢拎唔拎光環都好
講到尾佢都係手足
手足就一定唔割 撐到底

散左果條仔嘅朋友表示
分得好
Ex就咪爆啦 保護下人 人哋都唔想認佢 知錯㗎啦
巴打心水清
btw又唔洗神獸嘅
屌你老母拉啦,推埋啲垃圾po

行動po又唔推
絕對認同

係 佢嘅遭遇係好慘
我聽到都好嬲
但之後就慢慢變左消費緊場運動
G持
唔知條女堅定流想刷存在感定咩,總之呢條女好撚造作,唔方係好人
祝你永遠幸福快樂
其實係咪想手足比人性暴力唔可以走出出陰霾,日日自閉,唔敢係眾人講自己比人性暴力先得

依家手足可以走出陰霾,同大家講即使佢比人性暴力都可以結婚,鼓勵其他有同樣遭遇既女手足走出陰霾都唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞