中大性暴力受害者吳傲雪宣布結婚!!!

1394 回覆
2787 Like 153 Dislike
佢從來都無講過自己被人性侵 佢仲上左電台話被女警查衫 拉高佢件衫 佢再強調自己冇被人性侵上卄 同男警員捕佢拍打到佢個胸 唔係講啲咩
但我覺得佢用呢單車又激起左人情緒
令人為佢擔心
人地本身都冇講過強姦,連登仔自己加上去
個陣打咗個突,正常人點會咁答
唔係段爺講 樓主講得唔清楚
係sonia喺中大校長問答會除口罩嗰晚 連登就已經有post講佢不可盡信 但比人屌到反皮
但早幾年已經開始玩社運嘅手足 就會知連登post講佢嘅野未為假 亦都會知「貴圈真亂」嘅講法
唔撚係掛
我都覺佢有少少講一套做一套
依家啲人屌佢大話連篇,誠信有問題,嗰係屌佢結啊結婚。

一個人誠信有問題可以影響好多野,仲要佢當日嘅言論有咁多人討論。
同埋太高調 到到都出現咁
乜撚嘢呀邊有話唔結得婚,而家個個講緊佢人格同誠信問題呀
所以仲煲大佢做乜野,推番抗爭post啦
So ? 個撚個都試過
係咪因爲佢入過新屋嶺
再公開身分 就代表佢講既野一定正確 ?
佢做過既野就無問題 ?
識左幾耐拍左幾耐同邊個結 究竟關兒登仔咩事
識半年就唔可以結婚?
有人捧緊佢咩借問聲
612claim幾錢佢擺酒
既然唔想捧佢,佢咩人格同誠信關我咩事,恭喜完就算,推番抗爭post
同路人就算人品幾有問題都唔準屌的
覺得佢成日扮可憐,博同情
又係attention seeker
話人分化撚嗰啲可以睇下佢上杜汶澤嘅訪問先 講真 我睇完佢嘅對答之後真係對佢無咩好感 又不斷強調自己有加拿大籍 又話因為自己男朋友唔夠勇武而分手 話自己多人識等等

我同情佢遭遇 佢的確係受害者但有無必要經常提依件事 或者對佢嚟講佢都只可以講依件事 但如果真係對佢傷害咁大 會唔會係不斷提起引起公眾注意?對事唔對人 我都覺得無必要要提佢以前嘅往事去唱衰佢 而可能令其他受害者唔敢出嚟 但佢比人感覺就係好似因為依件事、依場運動而攞光環

唔係想分化 但佢喺一個反香港人道災難哀悼會宣布自己結婚係咪真係適合?唔係話佢結婚係錯 但係咪值得公告天下?佢受到性暴力當然係唔好 強調佢係受到性暴力而唔係性侵 但佢有無諗過其他被性侵嘅手足感受?

最後 我諗好多連登仔可能屌我話我係五毛、分化撚 但係我只係覺得不分化不割蓆唔係講緊就算覺得手足有不足有錯都唔應該講 一講就係分化 而係大家應該見到有不足要互相提下
所以咪再討論佢啦,恭喜完咪算,又唔係同你地結,推番抗爭post
而家講緊佢人格問題,係咪單純因為佢係黃絲,當佢有做得唔好、有問題時,我就唔可以質疑同指責佢,而我指責就等如分化?咁其實呢啲叫盲撐喎

而問心一句,佢性暴力係講緊比人拍個胸一下,我唔係話好少事,但有更多人比佢有更慘嘅對待,佢而家就係放大呢件事嚟講,甚至有種比人覺得佢proud of 自己曾經有呢種經歷,將一件不想提起嘅事不自覺地不斷提起

佢有冇咁嘅心態我唔知,但睇咁多評論同佢上節目同訪問,我就覺得係咁囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞