SD高達 GGen CrossRays(11)鐵血納米裝甲最強 不服來辯

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
我覺得lockon見到剎那在場會直接使走佢
一個人單挑先叫復仇(X
+射程個招技能係咪得level 1
有lv 2
未打到lv3出黎,理論上有
orb D傻閪好鍾意以死明志
因為無人睇
佢唔再係大台
Exia TBB 叫 高達艾斯亞
咁撚樣不如死咗佢算啦
我都覺佢會想單挑
但係少左聯合條友偷雞,再+埋有exia 2部機係度分擔下
可能佢唔使用枝欄炮欖炒
最撚好笑係佢地知卡嘉蓮係要人幫
但個個又走去自殺
或者啦咁都好嘅,至少唔會死
其實00堆高達用音譯係準確啲,例如exia本身都只係個名,只係呢個名為exia嘅天使有自己嘅稱號/職位係乜乜天使

鐵血同理

又或者有部機叫gundam trump嘅話都會叫侵侵高達而唔係美國總統高達啦
點睇都係意譯高質過音譯好多,你試下Freedom唔好叫自由叫費爾登高達丫

Exia/巴巴呢類一唔係英文要查書tbb就唔撚識譯

00堆高達名全部都有特別意思同扣番伊奧利亞個意念
老豆:你有個兄弟啊

然後個好細佬去咗望海食女要玩到結婚先逼到佢出嚟
意譯同音譯嘅差別囉
我又冇咩反感嘅,好似權天使已經冇人記得佢港版叫始源高達
一聽個名dklm咁霸氣,一查資料,唉收皮啦佢
例如exia出處係古希臘文,有引導/指導既意思,咪同伊奧利亞三部曲點引領人類有關
阿斯蘭一直臥係卡嘉蓮度,dklm唔即刻call基魔黎,想點?
不過call都冇用,政治聯婚搞唔成仲拐走個首相,成個國家咪變成seed d果個濕鳩下場
日本仔玩神風同玉碎點玩佢咪點玩
有Lv.2,但射程依然只係+1,Lv.2係多咗+15%暴擊率……

……其實除咗配朱古力個原版阿賴耶識(+25%暴擊率)用外都幾廢下,Type-E同Lv. 1/Lv.2加得唔夠,三明Lv.3要上強氣先有+30%暴擊 (升得都就嚟超強氣100%暴擊啦on9),係配朱古力可以夾硬搞到巴力雙劍一般氣力都有70%暴擊率
本身卡嘉蓮都係被逼先結婚
不過基魔去救佢都算多管閒事
有咩機
有冇圖?google唔見有
其實係半自願,因為卡嘉蓮真係覺得政治聯婚+跪舔地聯係救到國,頂多係睇條紫毛傻仔唔順眼
seed隻重生冇人參戰
機戰w都有啦
被逼都係已成定局姐
中途悔婚都算,拐走埋首相,orb變群龍無首,玩完
角色要去到幾lv先出晒全部技?
咁你鍾意巴巴托斯、巴耶力、錫蒙力維度爾
定獵魔高達、主魔高達、殘命搜魔高達
所以咪話基魔有d多管閒事
卡嘉連都認左命
不過主角又點可以認命呢
鐵血堆名用所羅門72魔神reference意譯係幾有難度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞