做緊IT HeadHunt 你問我答

600 回覆
3 Like 62 Dislike
樓主有冇D比較Senior少少既Java位? 咩價位左右?
利申: 10年Java經驗, 識Spring boot, hibernate
10年Java
大學讀CS,快畢業,但未諗到搵工方向
我想問下點避免出嚟搵到PHP/asp工,聽講呢兩類backend 工特別西,但placement最多.......(咁當然given果個人都識呢幾樣),係咪要扮唔識PHP
係Google到做過Software Engineer 人工有幾多
其實我係一年placement經驗
其實好多人唔知有人做 infra,以為IT狗係得programmer

佢地當全世界只係得Wifi(姐姐講緊隻router), Notebook, CPU(黃金機)
我公司有人收緊80k一個月睇你咩role
你research返pythod個趨勢就知係咪乞食...
50k 以上果d已經係做r&d同pm人m.....
我有冇理解錯?

純tech難再上,重點係香港無in-house
三年經 IT Consulting
主要負責銀行 保險 PMO
做Finance Dept 既 RPA BI Project
市價大約幾多
你公司80K果個做咩role?
緊係唔係
好多普普通通既中型公司SA已經50k
人都唔洗lead
你個sa 係指 analysis 定admin先
我講緊曲狗果隻system analyst
想轉工,9年經驗,做緊Tcon CAP
想轉SA,請出招
Analyst 要有business 底
返而有BBA吃香
我到呢家都唔明咩叫business底

SA一般都係請5年經咁上下
你有正常5年經既business知識
就自然可以勝任
有tech佬做10年都不食人間煙火,唔lead project,唔知user想要乜......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞