做緊IT HeadHunt 你問我答

600 回覆
3 Like 62 Dislike
真心, 揀你讀書時最有興趣的科目, 萬一無, 就諗下有無咩科讀起上黎唔辛苦, 有可能你在那個科目有天份, 但一定興趣行先, IT 轉變太快, 無興趣好難堅持落去
Lower 30k,咁upper呢?
小的見識不及 headhunt, 就有限經驗, 目前 50K 呢關應該會幾難衝破
如果仲係 system admin title, 公司係有心框住你, 睇咁多野又帶人, 又有經驗, 早就做緊 IT Manager 大部份的職責
咁當然唔係sa title
我個fg仔同事就sa, 唔使跟project唔使pm唔使採購

自己公司無management學歷上唔到it.m

不過我都唔多想無,依家不知幾好,專心做IT野,又有個M頂住,唔使直接面對其他dept D膠層人士
IT Manager 登 AD 時就要學歷, 但其實唔係必需, director 級就好重要, 但主要也是睇公司文化, 唔係 100%
香港 IT 有樣野唔好, tech 位上到咁上下就好難再升, in house 就侷上管人, SI / vendor 就要幫手賣野, 其實有類人係只想做 tech 不擅長管人, 外國公司比較多考慮這方面
巴打我有個it hd 不過讀完就唔係做呢行
5年過後想做返關於it既工 條路應該點行?
係呀 細公司 老闆又無乜方向
拎住舊錢又無咩做咪夾硬擠啲task比我地
schedule拉到好長志在同投資者交代咁
我識用Django同Flask Data analytic library 都識少少

但係香港好似唔多見有Python 工

巴打係Java底?
都係朋友介紹咋
Sorry 巴打, 呢幾日有啲亂 覆遲咗
50K-65K左右都有 睇返巴打依家咩價位
小過IVE IT HD出黎做嘢嘅人工
如果我係你個情況我會揀讀返個Master, 學到嘅Concept 係用一世, 相反出面啲course質素好參次, 上出面啲course, 不如上Udemy自學仲好
java spring boot
放心 一定唔會係
唔好意思啊巴打 暫時未有
係間satrtup做design開左7年荒
老闆太藍頂唔順
裸辭唔起,但出面好似無咩ui design工
請問現在出去大概咩range?

利申:11年design, 讀緊pt degree
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞