做緊IT HeadHunt 你問我答

600 回覆
3 Like 62 Dislike
其實係想睇下行業同市場現況
有約都可以, 因為有啲公司會做reference check, 睇返員工係唔係真係係之前間公司做
我而家學緊 python 係咪即係將會乞食?
最好唔好, 但你可以寫低你做過咩project, 做過咩function, 用咩tech去做
越detail越好
我係做IT 依家都係搵緊工,其實IT係咪好多西工? 呢幾日只不過上jobdb禁左禁就已經有10個agent打黎問我有好多工介紹,全部都係IT
放心 又唔會乞食, 都有公司請python, 甚至有公司請python做data analyst位
巴打同行?
點解巴打話想搵vendor工?
In house System Admin

平時帶住個FG照顧開60個location的2000 PC + 8 host + 4 san + network 包括處理採購,野會同SI買,唔會自己落手裝,只做管理同資源調配,唔死人冧樓唔會onsite,5day唔OT

應該咩人工
其實我自己唔算好精IT, 做野做左2年,不過都係做d operator 既位,只係mon住野,而且又冇讀cert ,衰懶,冇咩一技之長防身,以前係讀過一個IT 既 top up degree,d language早就唔記得哂,所以我其實係想轉行,轉番做project 同admin
唔記得講,平時工作
30% PM
40% System Maintenance
55% Hotline (不過多數做人肉router彈返比third party support或個FG同事)
30% 蛇王
1% non-office Hou deployment
29-35 係 x13 x14?
hello world都可以用recursion print out出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞