做緊IT HeadHunt 你問我答

600 回覆
3 Like 62 Dislike
想知下姐
日本做P仔都幾好唔洗驚搵唔到工先, 缺人缺得好勁
但始終鍾意對人多過對CODE
本身都係做SALES出身
係咪有手有腳就請
想過去做
你話日本IT工?
最好識D日文啦
日文唔得但如果英文好都會有公司請, 有AGENT幫手, 好易搵工

我仲做緊10幾年前用VB6 寫果D WINDOWS APP PROJECT
如果不幸要番到香港咁既實力都唔會點搵到PROGRAMMER工
日本IT仲寫埋D咁舊既野
THANKS 巴打 咁我搵搵先
巴打你覺得network同security邊範會好做D
我唔想騎劫巴打POST
我都有留言問三千巴打, 第時想入行做IT HEADHUNT
(我估) 你有2年經驗識REACT果D咁計, 應該有3-4萬HKD一個月
當然面試都睇你作品, 但我覺得日本好難搵FRONTEND工...一搵就搵得好高要求
BACKEND就易搵好多, 人工都加得快
點解巴打會揀python? 想做Data? 定純粹想學Programming
巴打做咩會想係日本返黎香港? 學其他巴打話係日本做唔好? 做得耐識返個日本妹 過埋去生活
加三成, 巴打Interview表現要好
如果唔係啲HR見到加3成咁多一係就壓價 一係連見都冇得見
其實唔想番我怕2年後簽證更新唔到先做最壞打算
趁依家了解多D增值下自己
係日本生活開心過香港勁多

另外想問下有冇聽過RPA
日本呢排好興UIPATH黎做RPA
想知香港係點, 同埋將來會唔會係大勢
巴打可唔可以都講吓係日本生活如何, 至少遲啲如果headhunt唔太撈得掂都可以做返Programmer有條後路 同埋我自己都鍾意日本, 但日本扮工文化大不同

RPA係香港暫時未太見到好hit, 呢樣答你唔到
隻language好偏
做緊特效python有啲用 睇下有無得靠佢轉行
我係做緊類似vendor 既角色
都係派遺公司請左我, 睇下邊個客需要我去幫手, 就去果個site到做project
好處就係我一個月只需要工作140小時就達標, 多過140小時可以拎extra假期
唔好處就係, 冇project果陣就係屋企待機果個月冇野做但係人工會低d
基本上依家做緊呢個site唔容許我加班, 因為太得閒一加班佢要補錢
其實我學左一年c#既基本野就apply左呢份工
日本做project好奇怪
打code之前, 又要寫基本設計書, 詳細設計書, 感覺用excel多過用visual studio 基本上冇咩project係由0寫起, 多數都係maintain同upgrade version
外國人黎做it有樣野幾好, 公司有時會offer 住宿, 我都係2000幾蚊hkd一個月租
第一年冇咩稅交可以草下錢
第2年開始就仆街了, 會根據你第一年收入黎決定每個月你要交幾多稅
5月同12月尾個假期好撚長, 幾開心
依家日本冇咩傳統果隻唔敢用annual leave, 日本人都會請假, 會射波
有冇50K SERVER工?
30k
做左成9年都仲係得30k base
好渣😭
就咁睇
似周身刀無張利
唔該巴打
但我一直support 再轉到時個價係咪要由FG價黎過?
無計😂, 公司做尼類野, 所以D 經驗都係公司度黎,
公司有能要用Salesforce, 有機會俾我學, 都唔錯啦

不過想知道自己拎住尼D野, 跳出去個升幅可以有幾多姐
睇你d frontend寫成點
入到d比錢鬆手嘅公司都有22-23起點
姐係就算我本身係做support 之後轉到做frontend 都唔會當我係轉Field而跌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞