做緊IT HeadHunt 你問我答

600 回覆
3 Like 62 Dislike
咁ibank又...
差別可以好大
Startup公司嘅 帶住三四個人又可以叫自己做CTO, 但袋得50k左右
大公司嘅 接近200k up都有
易啲入行可以試試啲startup, 試吓啲junior role
但最好咁緊係入大公司, 至少啲data source都多啲
最好係試過做programmer, 因為始於做過都有著數 會知道個客要啲咩 同有咩做得有咩唔做得
IT ba都得啊, 但都係要平時做多啲功課 努力吓
係啊 又或者可以睇吓Project coordinator
4年data analyst 想轉data scientist
有machine learning working exp
有stat bachelor degree+讀緊master degree
市價值幾多?
同啲agent 傾過發覺個range 好大
如果轉可以嗌咩價位 本身讀EIS 對Code無興趣
冇經驗programmer 有兩個offer 人工一樣
做大公司In house 定係細公司vendor 好
data analysis 係唔係好拉過programmer
你本身有無IT background架
又係java,識spring basic(真係好basic嗰種basic)係咪FG價
其實識kotlin + spring basic + gradle你地係咪會當識java。
HK IT = 劇毒程式篇寫員
agger
big data 人工如何

cloud, bigquery/redshift athena

kinesis /kafka streaming

airflow 果堆

識dd kubernetes
諗緊學埋kubeflow
自己創業?
其實真係唔高
雖然頭幾年可以跑贏唔少行業
但整體黎講IT工好多缺點

1. 工時長
2. 辛苦 壓力大
3. 需要keep住學新野以免被淘汰
4. 頭幾年升幅大, 但好快就到樽頸位升唔到上去
5. 要keep住轉工先可以加人工

其實仲有好多缺點未講, 不過懶得打了
公司有無做海外headhunt 或者香港有乜公司會比transfer

依家lang trending 係?
3 4 5 讚成
1 2 睇公司
cloud點入行
1 2 3 4 5 好多行業都係
Information Security多工嗎?
人工如何
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞