做緊IT HeadHunt 你問我答

600 回覆
3 Like 62 Dislike
It唔計ibank 係咪都係政府最好
唔係 呢個時勢 不論輸贏
過多幾年政府都唔會再請香港人
在職果啲就會比人迫走
入到去做幾年脫哂節
一陣出返黎連FG都爭唔贏
宜家你平均揾幾多左右? 其他同行平均咩range?
有無TG? CV太柒唔想喺度公開
淨係識excel 請問可以搵咩工?
headhunt 介紹都西工
冇錯 有好多headhunt的確介紹都好西 原因係本身headhunt唔識嘢 又或者個agent未必了解太多間公司, 或者個role係做啲咩 先會咁西姐
我試過見完份新工得12AL太小, 佢夠膽講要咁多假做咩
fit喎巴打, 最近都幫緊幾間搵Java AP role, PM我再傾吓
真係 我都唔怕老實同巴打你講 冇咩UI/UX role
視乎巴打依家幾高人工, 再睇埋你expected salary幾多
其實Fintech都唔錯 不過要求就高啲
人工高 求穩定 就政府走唔甩
咁覆你嘅, 不過太部份公司都係出12AL, 當然仲好睇埋間公司係咪work life balance, 人工高唔高, 同事如何等等
樓主我寫web 3年 主力寫backend system ERP/CRM / web app
skillset : php,nodejs java(淨係識android) frontend 識少少vue.js server 識aws docker
轉工叫幾多好
點睇data analysis ?做pl sql bi個種唔做machine learning 咪冇咩錢途?
SA 9 年 exp 有 65K? 出面個市咁撚癲架咩?

利申:13 年 exp 而家係 AM 以前係 Full stack developer
support 狗有咩career path
做咗就兩年好迷惘
師兄,我本身做engineering ,想轉行做it, 可唔可以加tg 傾
巴打 條career path可以上到QA Team Lead, 都上到30k
但最好當然學多一技旁身, 睇吓轉唔轉到去Programmer / DevOps
想做data analysis 有無工refer?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞