做緊IT HeadHunt 你問我答

600 回覆
3 Like 62 Dislike
冇呀, 呻下only 抗爭完先出返黎搵工,呢間公司夠黃,任請假 最後交到貨就得
Security我都想做
睇jobsdb又唔多post
想問下你地點睇大vendor既candidate ?
利申做緊A記SA 唔知有冇underpaid

以前寫開React依家要寫jQuery覺得好悶

唔熟
係之前學過少少寫左少少javascript 咋
FYP就搞左少少matlab, python 同埋 TensorFlow, machine learning D野
以前中學就寫過CSS同埋HTML
U 有學埋C# C SQL
不過冇project 經驗又覺得自己半桶水
睇親職位都大部分web
FYP經驗又apply 唔到
以前中學都4年前, 大把新野要pick up 返
好迷茫
frontend 都仲有, backend暫時未有
如果backend, cs degree白紙應該開幾多k
10年經驗 mobile 大公司in house
識埋web, server side, 對埋客
IT 經驗係冇價值嫁
上唔到project lead位就升得好慢
特別係大公司
fk
4年經驗
大公司Project Management (唔係PM)
想轉工
有無opening?
想問大公司出黎會唔會可以嗌高啲個價 1年exp Java JSP
1年exp android developer 30k得唔得
50k都得,加50個portfolios
成堆程式編寫員

undergrad路過一問
呢到有冇巴打想做槍手
想請槍幫手做一份Java功課

關於networking & data comm 嘅
想轉行 轉project management 難唔難入 要首先讀咩cert先
做得開唔開心?有無壓力?有無機會自己開?
對呢個行業幾有興趣
你估真係乜柒白紙都請咩
雖然security真係缺人到仆街但啲西老細請得都有返多少要求嘅
Head hunt salary 點計? base + commission? Commission 係 candidate annual salary 幾多%?
點睇hris 位?
正係見到台灣有搞HRIS學位/碩士

知唔知邊到仲有?
以上講緊in house
Vendor/soc嗰啲真係乜柒都請
但問題係好多都請完冇training
真係垃圾到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞