做緊IT HeadHunt 你問我答

600 回覆
3 Like 62 Dislike
10年exp又點計
有埋office 365同azure admin呢,漏左
識叫人reboot
主要係覺得team size要多半個人先夠
1年exp full stack寫reactjs spring boot咩價位
No, 越來越多cloud野,以後得返network 同security仲係有人做,依家PC都已經唔值錢又唔使快,好多公司依家只係幫同事買部i5 8GB 256 SSD已經滿足到5-8年需要

D野唔放在自己機,D機要幾平就幾平,office只要用SSD已經無人識分i3 i5定4g 8g

主導會係天上的cloud provider/development
地下D野已經wfc
英國 CS year 2 將來揾工有冇D咩貼士
同埋有冇summer intern介紹?
三年工作經驗渣華P仔 市價幾多
啲工大多數又唔高PAY又OT 點進修呀
點解仲有咁多Agent 當Java同Javascript同一樣野
上左vendor ,之後點玩?
除左p仔,pm/ba/qa/da果類工non tech工算唔算多空缺?
同埋邊個客(公司)最西?
加油啊巴打
做headhunt定it狗好搵?

另外係咪所有secondment工都係壓你價食你差價?
會唔會有啲係你愈高人工佢愈多 commission
認同 太多公司請IT人 反而求過於供
真 依家都冇乜公司用Server, 除咗香港舊公司或者比較大嘅公司
CV記得寫詳細啲自己識啲咩 例如做過啲咩Project 識咩lang等等, LinkedIn都可以寫得details啲 易啲俾人search到你
但上左cloud唔等如無野做
睇cloud d野煩到hihi

好多野又唔到自己話事,
原廠support點快都無可能即時處理

仲有好多out of control 的on 9......
不過上左雲就無選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞