做緊IT HeadHunt 你問我答

600 回覆
3 Like 62 Dislike
最近靜咗好多, 悶悶地上黎同大家吹吓水
各位IT巴打有咩想知隨便問

利申 我之前都係做Programmer

大家記得開不推文回覆
最後 光復香港 時代革命
今晚8點 商場悼念周同學
雙人床咁大
做咩由一隻狗轉另一隻狗
之前做咩frontend/backend/system?
今年私人公司(大又好細又好)正常加薪幅度其實係幾多?
可能性格問題 始終想對人多過對電腦 同埋都想了解多啲IT呢一行 所以就入咗做獵頭
Frontend Mobile同web都有, 同時都有掂node.js加express.js 不過依家都仲有留意programming啲news
你係指轉工去私人公司?
我一般都會幫candidate寫高~30%人工, 不過我自己會test埋candidate啲Coding能力先再決定寫高幾多. 當然 係幫candidate之前都會問咗expected salary幾多先

不過最近冇乜人搵工 Java role最缺人
2 years hand on experience in java
有咩揀
讀緊It嘅小廢物想知點解java會最缺人嘅?
多謝巴打🙏🏻正處於迷惘讀it係咪真係條好路嘅時期
而家淨係做Project 隊友基本上決定左GPA一大半
我當年都係 有時嬲嬲地做埋佢地嗰份仲快
巴打Year幾?
2渣 小廢物一隻 慢慢操熟自己ing
但如果放曬成副心機係programming 搞到自己又冇能力時間應付返其他GE到 搞到永遠都係兩頭唔到岸
如何看待好多人以為I.T.工等於programmer
當 但就睇吓你有冇同公司有簽約? 有返reference letter就可以照寫落CV
冇就當freelance, 自己接嘅project, 再詳細講吓做過咩project 入面用過咩skills
希望你唔係講緊賣衫嗰間
至於你話networking嗰啲就冇計啦, 畢竟IT個範疇太大, 啲人理解錯都冇計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞