中文中學真係害人不淺

628 回覆
2631 Like 44 Dislike
30有3
你咪好囉尾班車
我嗰間band 1 尾
當年有同學幾條A 差d 死英文
AL UE 追得勁辛苦先拎返d入 Kong U
我地中一至中三d 英文廢曬
中四中五先轉返英文都唔知係好事定唔好事
個時攪到大部份人無心讀會考都過唔到
不過中四五唔轉AL一樣都係死
中六七轉校個時識條友中文讀bio拎b
到AL用英文考變F
母語教學真係萬惡到仆街死千次都唔夠
唔明同我講的野有咩關係
屌你老母講風涼話
我係中中 入U做生物撚 明知自己用開中文讀 英文窄窄地就開學前搵D英文AL生物教科書睇一睇 打返個底 你話我好叻唔係 三年來足夠應付輕鬆畢業
語文依D野 睇你用唔用心 辛苦就唔好走咁多堂 D字對多D就識架啦
賴地硬到呢

中四轉英文就害死你,比你中一就全英就自動升仙識飛?

「中六七轉校個時識條友中文讀bio拎b到AL用英文考變F」,
如果條友CE用英文讀bio仲有拎b

「如果CE我英文讀bio,我AL使拎 F?」
「如果我尋晚渣GTR我使輸?」
唔覺囉 我中中升到大學都冇比人屈機!
因為知自己用英文讀會收皮,揀左中文系
唔該你冇用母語讀過就唔好廢up講風涼話
我嗰間叫band 1 尾當年會考死得不知幾慘烈
升中六率同之後入u率都係破歴史新低
因為中四五轉返英文輸埋比d 中文考會考個d
好多人會考得幾分
冇左中一至中三嗰三年打底差好遠
我地根本係白老鼠
最屌鬼既係學校之後都變返英中
你叫我地呢班本身唔差既人此恨點消?
要你好學英文,係英文堂既責任,唔係數學地理經濟生物堂既責任,如果你要用數學地理經濟生物學英文(定係用英文學數學地理經濟生物?),至會學得好既,咁仲要英文堂黎做乜?cut撚左英文堂佢學下其他知識好過啦

如果呢D理論成立, 全世界所有非英文母語既正常國家地區,都冇邊個可以學得好英文。

母語教學係害撚死人架,班廢柴如果唔係母語教學幫佢保著其他科,佢地而家就唔使怨大學讀得辛苦,而係根本冇撚得佢讀大學。
巴打出少句聲啦!

班地硬撚成地玻璃喇
唔該你收皮唔好再用你d假設
事實就係母語教學失敗左
否則政府後期唔會取消比學校自己簡
對於有機會入u 既中上既學生最好係英書中教
呢d 就係我地白老鼠既經驗
比你全英文上咪又唔明
唔通我地同校?
都係嗰句,大學/中四轉英文就話辛苦,喺度屌鳩母語教學嗰D,如果比佢早在中一,比大學/中四時仲上少6/3年英文堂,就全部乜柒都英文,唔通佢就唔會辛苦,反而可以應付自如得心應手,再公開試拎好成績入大學?合理嗎?

如果我渣GTR我使輸?
眾有皆醉你獨醒
上面除左我之外已經大把例子
政府亦都跪低左
希望你d仔女讀中中又入到u
P.S. 你用GTR 個例子根本錯concept

如果我唔係壞車係渣GTR 我起碼見到車尾燈同唔會輸比隔離部錢七
我係用宏觀角度唔係用個别例子
實有人用中文讀入到U
我間band 1 尾都有人入到醫科civil
背後要付出幾多冇人知
我自己都好彩碌到入u
不過更大部分人連CE 都過唔到
係band 1 尾連CE 都過唔到
夠有巴打話讀中中升到U追得返啦,講。

我地中一至中三d 英文廢曬
中四中五先轉返英文都唔知係好事定唔好事
個時攪到大部份人無心讀會考都過唔到

中四轉英文,無心讀,唔係自己問題。

小學讀中文小學,就唔會6年小學d英文廢晒。原來中一轉英文,就會好有心讀就會自動升仙自動識飛,知喇,明白晒。
咁你問下讀培正d 人點教點讀
我都想知
你根本就駁我唔到死撐
問心你會唔會比自己d 仔女讀中中?
祝你d 仔女讀中中
唔係咩叫母語教學
某程度係同化政策黎,增加中文嘅重要性

利申 同感
agree
既然係年紀越細學語言越好既,咁就直頭應該幼稚園開始全英啦,中文小學中文幼稚園,比中文中學更害人不淺、更剝削你地自細學英文機會呀,點解又從來冇人屌中文小學中文幼稚園
香港中文教學極,都有兩成幾中學係英中(唔計國際學校),中學之後莫說大學,基本上除左偽進,乜柒ASSO HD IVE都係英文。

支那仔呢?支那中學甚至大學,係中文定英文教學(唔計國際學校x2)?就算支那有英中英大,支那多定香港多?

結果支那仔英文反而好過你地,你地仲瀨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞