中文中學真係害人不淺

628 回覆
2631 Like 44 Dislike
當年中一至中三用中文
好彩中四轉左用英文讀
利申咗先, 中中入港大, 讀得好撚辛苦, 溫書時間同人地比係以倍數計, 仲未計啲presentation 柒到俾人笑.
政府係香港推母語教學完全係推小朋友去死,
出黎做野, 僱主會考你英文 (公務員就更加唔使講, 英文差報都唔使報), 英文差搵工少好多選擇.
讀上去, 所有教科書, 成個學習環境, 都係英文, 上到去先適應, 根本就係送頭.
當成個社會都睇重英文既時候, 個政府就推啲學生去一個極度缺乏英文既環境學習成長, 你話係咪玩野.
我覺得中文term 有時譯得都幾好
以前中學嗰時有時有d位用中文term 仲容易理解
不過全中文不了
我中學係F1-F3全中文教 然後F4後全英文
但我接受唔到有啲人入左U仲用英中同中中打飛機 勁小學雞 我見過 聽到我好尷尬
中中英文好=攞4 畀盡5
我中中英文高中未出過全級頭三
DSE 5
真心問,中文讀考dse有冇得中文考?
所以話老懵董真係累死人 搞咩母語教學
以前啲人中五程度英文已經好流利 回歸之後除咗英中班人其他人嘅英文水平都直插
我自己都唔敢同人講我中中上黎好驚比人笑
我都知自己都睇唔起自己先係最無用 但勁大壓力
我就係中文讀中文考 所以對英文term 0概念 要重新出發
無遠見唔早啲學好英文
唯有靠努力惡補啦
嚟ou啦,啲阿sir個個都講中文㗎
唔好侮辱中中/英中
中中 都有分廣東話教&普通話教

有條仆街仲要話中中係比支那人讀
咁以後唔好叫讀中中既連登仔出去發夢 898

你唔鍾意中中 你咪唔好揀中中
英中有無教你生活英語呀屌你老母
咪都係識堆英文term 以為自己英文就好撚勁
你入唔入到大學 係關你個人事
唔好賴落間學校/語言
坦白講 大學上堂用既英文唔算深
應該係你唔慣全程聽英文聽咁耐
慣左就好好多
不過英中學生用六年習慣呢樣野 你中中就完全冇任何prepare 係慘啲既 加油
中中唔緊要,教材應該用英文
英文衰整有限
中中真係害死人, 係呀, 對於英文唔好既人, 真係方便佢地讀書或考試,
但上到大學係英文既天下,連reg 科都係用英文, 中學學既英文完全唔夠用
個腦行慢人地英中幾倍, 好辛苦先追得到近少少
出到嚟做野都仲係好辛苦

利申, 中中受害人
語言就係學習嘅輔助 我間中中無乜支那人 亦都係用廣東話教 但依家香港主導係英文學習 英文真係要浸出嚟 唔係幾個月就可以習慣第二種學習模式
中文教英文terms
最慘我bio係英讀英考,用英文嚟解釋嗰啲terms跟住查字典算
其實中中係中共統戰一部份。。
研究結果都出咗嚟
其實效果根本唔理想
上到U日日上堂查字典感覺d英文仲差過nds

利申:當初小學夠分揀英中
英中 都只不過學下英文既Term
生活英語 係唔撚關中中/英中事

你睇唔睇得明點reg科
同你中中/英中無關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞