中文中學真係害人不淺

628 回覆
2631 Like 44 Dislike
你係醒既 讀中中都可以讀神科 入大學轉英文最多咪查下字典 專科黎黎去去都係個幾隻生字 唔覺影響有幾大 聽唔明咪自己再睇下囉 理解到概念就得㗎啦 唔洗作文㗎窩
英文能力同大學成績只係有少少correlation 無因果
利申:識人中中英文差,但除咗lang course大學讀既科都A+/A
我小學英文差到仆街
升上英中就自然會好
大學英文course醜醜地都有B+
時勢唔同
但一樣禍港
冇計 本身回歸支那香港已經玩完
我覺得你英文好唔好
好睇你好唔好彩
遇唔遇到個識教既老師
入門靠師父, 修行靠自己
最終都要靠自己
母語教學 親切易學
打擊粵語不遺餘力
好癲架..d人打飛機都睇英文字幕。之前問佢勁多字都識,仲教埋你唔同situation點用阿,點讀果d
係惡性循環阿
樓主有冇見過好屈機好屈機既支那人。
一開始你唯一贏到既科就係得英文
中文果d唔洗講,見到篇文都打冷震
到慢慢佢英文都唔差,然後你會發現
勁得有d誇張,我同屆就有幾個,cls
其實屋企人影響先係最大。上一代跟本好少人都唔識英文,何況話教你。唔知大家出街有冇見過d小朋友同阿媽傾計係用英文,仲要feel到勁過自己咁,聽耐左發現佢又識廣東話。
由細習慣講到大先係最有用,到12-13歲先全面學習英文都算遲左
如果你唔係用中文應考,早已經去讀副學士或自資學士。
母語教學真係害人不淺
痴撚線
而家呢個環境取消埋中中,D家長一定覺得廣東話唔重要,全力谷行英文同普通話,平時都唔會同細路講廣東話,學校又唔教
咁你估第時仲有冇細路識講廣東話? 大家真係咁想廣東話消失?
邊個話讀中中一定英文差?
而家學英文只可以喺學校度學?
自己唔畀心機學英文,到頭來唔夠用就瀨母語教學
我同意 果時追得好辛苦
隻隻字都查字典
英文差不在話
仲要用好多專有名詞
不過呢 只要努力 人地去玩 你就去讀書就得咖喇
唔好主張D野死記 你要理解再之後
先試下用英文去寫 甘會好D
意思明就得 唔好背哂所有野 腦容量有限
利申: First hons都係甘拎番黎, 以前DSE衰左
咪玩啦 ching 太空成堆唔識英文嘅人 iae eap攞A喎
sorry 借個位

(主線任務無人理) 一句講哂,聽晚同我塞爆遮打佢
https://lih.kg/1674169

聽晚7點塞爆遮打!!
星期日三點全港梳士巴利花園!!
Cgpa呢
都係過3.5 first hon 畢業.
不過中中學生真係要努力,人地去玩時,你就要温下書。d concept 一定要堂堂清,唔好唔識唔問。
我以前都係中中上大學,個情況係恐怖到咩野都聽唔明,中學學過嘅野都唔識。我最記得係第一個midterm科科都低過mean, d 同學問左我兩,三科成績都唔好意思再繼續問我。到派最後一份數學卷,幾個同學係到典,話份卷好難,有人偷睇我幾多分,一野就嗌出黎: 你竟然係A range 我答佢: 我以前讀中中,但係數學係用英文學
好撚慚愧 英中出身但英文廢到仆街
最後嗰句好型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞