中文中學真係害人不淺

628 回覆
2631 Like 44 Dislike
中中撚表示搞到讀U揀左中文系
Leon 你個on9仔
英中 只不係用英文教選修科&通識
學到既字 都只係考試上用到
同你英文叻唔叻 生活上溝通 關係好細

唔通上呢d堂會教你日常生活英語?
不如文宣換英文啦
不如口號全英啦
不如中文用英文教啦
真係唔怪得而家新一代一堆講普通話
個個搵食行頭 自己文化就懶理

其實粵語都無用 廢撚埋佢啦 屌你老母
你落街問下粵語有幾多個音調 分別係咩
都唔撚知有無人答到你啊
粵語地位已經差 仲要踩多腳落去

講個笑話
你睇外國人幾叻
乞衣都識英文啊
董建華係陷家產
上堂個老師唔講野ge定全堂中文講用英文書?起碼平日接觸英文機會多中中學生好多
仲有al年代
中中上大學率有30%已經好撚堅
英中最閪都有6-70%
推推
AGGER
yr1當人地對住全英好輕鬆既時候 我對住全英想死
英中人表示每年dse中文已經死咗半級人
唔讀書既我 從來只有英文合格
完全唔會囉

乜撚嘢戊烷已經夠on9
我意思係中中嘅學習環境同英中好唔同,
中中大部分學生都會驚咗英文或唔會好認真對待
有幸升到上到大學就好似兩個世界,全英係真心驚
讀中中單靠一日得兩個鐘嘅英文堂,完全唔夠用嘅係事實

當然中中都有人會自己努力讀好英文,但唔多囉
Bio:脫氧核糖核酸
你on9

中中讀得掂 好過英中讀唔掂

連入場既機會都冇
生咩活英語
year 1 一開波讀返高中/AL程度已經好快pick up到
入得U 英文都起碼lv4/5啦
仲有dse考得好 都唔等於英文叻
你學個堆英文 日常生活都唔會用
rough er
粗糙內質網
宜家係叫語言微調 如果收足夠band 1學生 可以某啲科轉英文
英文真係要浸出黎
唔係話上到去先轉就會適應到
普通話係要學, 但如果你唔要求好流利, 發音好準確, 唔需要特登學.
普通話本身都係中文, 詞彙文法同廣東話可以共用, 你只要學下發音已經可以溝通到.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞