中文中學真係害人不淺

628 回覆
2631 Like 44 Dislike
nursing?
成為犧牲品
冇用中文讀既大學 點解要整個用中文讀既中學
其實英中只不過係將地獄推前
當年升左英中一黎就全英教學返學完全on99唔知做緊乜
果陣諗唔撚明點解啲同學會聽得明

利申公屋仔

我覺得全英都唔太好 但應該大半數先得
始終本身已經讀唔掂再轉英文教會好崩潰
眼見個個同學都輕輕鬆鬆 隻隻字都識 但係自己就成舊飯咁 真係讀到想quit
樓主加油
你需要既唔係運氣唔係奇蹟
係你既努力同付出
俾個建議你
備課重要過上完堂再溫
上堂前之後睇下今堂教咩 唔識既字查左先
上堂跟唔到落堂就即刻捉住老師問
試一前認真咁去備課 唔好求其
你會明白
祝你好運 加油
上面邊一句講廣東話唔需要重視呢
點解粵英唔可以並存
一定要學死一樣先叫重視?
如果係咁,大學大部份全英教學又需唔需要批鬥埋一份?

我地從來無話半句要放棄廣東話
只係中中已經好多轉向普通話上堂
咁有乜意思
中中存在根本唔係為左培訓大學生,係train基層出黎奴役
英文口語真係爭英中嗰班好多
我都係中中,但比較幸運嘅係某啲科用英文教,
樓主可以搵返中學啲英文版教學書,
起碼啲basic terms要識咗先
愎慢努力啦!入到大學已經好叻嫁喇,
唔洗俾太大壓力自己,
同埋出嚟搵工其實咩hons都唔太重要
應該咁講 讀中中係大學到要catch up需要比人付出更多倍努力去適應 好多theory你係有底既 其實只係差translate果下 讀耐左你會發現d字黎黎去去都果d 努力啦
把撚,公屋點好法
坦白面對自己既缺點然後去改善
不恥下問
問下人「其實我中文中學升上黎,有啲唔係好明呢度既意思⋯⋯」男既識多個朋友
女既有機會發展埋
唔好咁傻豬
唔好咁介意人地點睇你
樓主加油
你需要既唔係運氣唔係奇蹟
係你既努力同付出
俾個建議你
備課重要過上完堂再溫
上堂前睇下今堂教咩 唔識既字查左先
上堂跟唔到落堂就即刻捉住老師問
試一前認真咁去備課 唔好求其
你會明白
祝你好運 加油
中中
GTA 學英文, 就知用乜tenses
英文中學表示點都比唔上真係名校
人地成篇都識睇我就行行查字
加油呀

垃圾中中真係夠膽死成級百幾人得幾個入u,慶幸自己好好彩
你行行查字
中中隻隻查字
句子結構複雜的話 查完都未必明
有更多時間去學去適應?
其實我覺得家庭背景的影響可能仲大
父母高學歷的話
就算佢教唔到你知識
最低限度佢都教到你隻字點讀同咩意思
非公屋地區我見好多父母都會用英文/半中半英同仔女溝通
父母唔識英文 單靠中中學校的英文堂究竟能夠學得識幾多英文呢?
冇計
唯有次次midterm前都串字
同埋其實讀耐左就慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞