中文中學真係害人不淺

628 回覆
2631 Like 44 Dislike
中文堂應新增教廣東話 廣東話拼音
我完全明白你嘅情況同感受
隔離左右都係中學用英文上堂
佢哋表示上到嚟好輕鬆
而自己中學只係得英文堂係用返英文
所以上到嚟真係有啲吃不消
好辛苦吓
好想唔讀
但又無得揀
中中真係得啲精英班嗰啲先上到八大
仲要唔係個個都入到
所以咪咩都唔識
真係入英中就成個中學生涯差好遠
想講次次哩啲post
都有啲讀英中既得利益者
係到屌中中學生廢 blame the victim
然後就話中中學生唔額外努力
你唔洗額外努力緊係咁講
你份卷用英文考
會唔會咁得閒再用中文學多次呀

然後又有少數中中嘅 話自己都gpa幾高幾高
你作為過來人 係咪應該會知道啲人有幾辛苦呀
(如果大部分人都覺得辛苦 你覺得唔辛苦
試下放低你啲sor屎 轉個系 我諗你可以明白)
你咁樣就好似入左大學 同班中學雞講DSE好簡單
屌你老母
True.
利申:文科生
已經有1研究證明咗唔係咁,個研究仲係香港做嘅
入到大學咪又係非專科2,3rd畢業

出到黎又係乞食
我中學bio英文讀申請咗轉中文讀
英文唔好係因定係果先? 英中班人假設佢4+2有五科可以學到英文,中中就得一科可以學英文,咁嘅環境個學生學英文嘅效率可以同英中一樣?
中中入到大學讀啲濕鳩科還好
讀理科真係喊出嚟
我依家就係中中升u讀緊專科 但捱唔捱到同畢唔畢到業都成問題
中學係中中,依加係薄大覺得自己廢過地底泥
寫essay個時明明好多idea但用英文就硬係覺得表達唔到我諗嘅野咁,成日詞不達意
巴打讀緊護理?
大學中屎,中文都係英文教?
係 上到去好自卑完全唔敢主動同人講野
如果重返番全英時代,我諗好多學生係DSE都會出事

我覺得比較好既做法係照保留中中,但就要增加以英文上數學/LS同副科既時數比例or開1至2班全英或中英混合既班,起碼學生有多左機會接觸英文。

Ps:我以前中學開過中英混合班,但後來冇再開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞