中文中學真係害人不淺

628 回覆
2631 Like 44 Dislike
其實教育個責任大部分係家庭到
屌你老母 生仔要考牌
乜鳩都推曬俾學校,推曬俾老師
出左一個Nobel prize 一個Fields Medal 喎,仲勁過一大
通識讀英文
大學寫essay/讀common core都快上手好多
我記得好似可以寫dna
我係中中,入左中大身邊都真係勁多英中,除左我中同,未揾到其他人係中中,問左差唔多8個都英中
但係你都睇得明d字幕?
中文中學最後結果係中文又唔係特別好,英文又夠人好
同埋你係點樣增加生字量?
係用apps背定係自己睇英文書?定係煲劇
可能我講得唔清楚
我講嘅字幕係中文字幕
中文的
姐係你開中文字幕然後聽英文? 聽聽下就明好多? btw thx
樓主加油啦,我讀三寶,身邊都有好幾個中中,甚至英文拎3既人應付到,係辛苦左少少

利申:中中
讀中中,上到i大好辛苦
無錯,因為無論英文中學定中文中學都好多得過且過,誤人子弟既教畜
其實好睇興趣 辛苦但學到野會一生受用
相反對英文冇興趣英中u grad 都可以啞仔咁

諗返起而前一上英中老師當你咩都識
反而大學professor 成日會問你明唔明個生字點解
型都係型得嗰一下,最後都係要quit u,走去美國由cc讀起。
感讀得英中大抵分倆部份學生:一係由係係個已經同工人姐姐用英文溝通;一係真係草根階層(雖然我見好多住公屋都請工人姐姐),佢地都要經歷所謂嘅陣痛期。

你可以話人地「逼」佢地學,感而家埋佢地情況好好多lo,與其你係到好似個loser抱怨,不如自己下決心改la!
利申:上面果句係我同樓主一樣抱怨果陣 俾人人地話番轉頭
本地人有邊個細路仔一出生就識英文
自己唔識教仔淨係死賴教育其實都係仆街家長黎
香港讀書幼稚園都學緊英文啦
其實人腦學習語言既模式就係
眼睇到既野 個腦理解到既野 同聽到既野系個腦度總之所有感官資訊 連埋一齊
BB仔不停系見到個蘋果既同時聽到Apple
慢慢個腦就會將見到既影像(蘋果個樣) 同聲音(Apple)連埋一切
所以想學語言 應該系要模擬呢個過程
而唔係去背生字學grammar
我個陣主要系煲紀錄片睇中文字幕
糊里糊塗地就英文大躍進了
個過程仲要爽皮到不得了
完全無痛真係就係甘簡單
所以我對學語言嘅理解就係
搵一個你真係好enjoy嘅浸淫方式
然後就好爽皮咁去享受個過程
只要你樂在其中 你個腦自自然然就會幫你完成
學外語呢個任務 唔使你操心的
亦都絕對唔需要擔心天唔天份嘅問題
因為你當初學廣東話都係咁學
你已經成功過一次㗎啦
後尾我幫人補英文我都唔會直接教英文
而系比心機搵到個小朋友對咩有興趣
然後搵返個個主題既材料來教
例如男仔對足球籃球星球戰隊恐龍之類有興趣
甘佢見到篇文系講star war 梗系好想睇得明
有左motivation同樂在其中
學習效果先至會好
多謝你啊thx我會試下的~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞