中文中學真係害人不淺

628 回覆
2631 Like 44 Dislike
真 present 同組真心搞唔掂

(唔係歧視,但中中真係唔應該存在)
咪係, 科學學科既專有名詞搵中文教真係CLS
2.5?屌你我有2都偷笑
我先第一個sem
人生第一個GPA都未有 對GPA嘅概念仲未好清晰
你叫英文得2走去讀poly hd的人情何以堪?
明明係hd點解要同大學生一齊上堂拉curve
仲要year 1讀year 2
year 2讀year 3
仲要有d野明明未學過都要當我地識

sorry我好大怨氣
我完全冇添啦,英文廢中文又廢,好彩叫入到U,但日日都唔知讀緊乜春
每次上堂前都要prepare好lecture notes,但就算係咁,上堂都好多時候聽唔明,sorry我英文得lv3真係垃圾
AL 生物 A,
入U ana 得C
MSc ana先拎返A
我中中都讚好

根除左中史、中國文學、中國語文外都用英文

利申:教緊中文
Same here

冇計,一個字

中學都係咁背過嚟,點解宜家做唔到!
加油吖
Me
其實中中應該係比唔讀書嘅人讀
為求完成12年免費教育
唔expect啲人會入U
同路人
有冇諗過唔係個個都讀得掂英中
聽過個講法係為左釋放勞動力
如果仔女去左學校讀書
父母就可以一齊出黎做野
同埋廢事d細路仔無所事事周街走做童黨入黑社會
而家無分中中同英中
係間學校自己決定
我覺得理科 老師中文講解唔係問題
用返英文教科書就得
我個人經驗(中中學校讀文科),就係中中易理解,上堂會專心聽,因為唔溫書齋聽書,去到考試都會識吹水作答,問題不大,反而喺學校仲多咗時間搞課外活動

讀完中中又俾我考到入IVE,雖然所有嘢轉晒英文上堂,但可能中中時個理解力打得好,轉英文讀書又應付到,仲俾我讀完IVE之後讀埋U,畢到業喎

所以讀緊中中嘅係唔駛灰心,有心讀,遲接觸大量英文都唔駛驚,總之對英文嘅態度係唔洗驚咗先,唔明趁讀書時四圍問,呢個階段係難捱,但適應咗就ok
其實冇野架,讀讀下就得,唔係個個都英中上大學既。一開始辛苦少少,好快慣

利申過來人
無錯,有D人英文有問題
但唔等於唔識計數
唔明歷史、地理
所以中中對於提升普遍人口文化、數理係有存在價值
而且中中其實都可以按英文能力分英文班中文班
如果連中中英文班都入唔到就……
我都係
以前讀英中
教書用廣東話同英文嘅係比例4:6 易理解內容
溫書自己睇教材都學到好多英文字
有同學自細睇開英文 瞓喺度考都有星
中中真係不應存在
上到去好辛苦
唉,你好係大學追返,出到黎社會仲撚晒

中中撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞