中文中學真係害人不淺

628 回覆
2631 Like 44 Dislike
同意
見到好多人串字串到傻,啲字又長
建議phy chem bio三科用英文教
應該要教埋啲人打速成
而家個個都用支拼
以為自己開Post
Tutor都有話我中學數底/Elective科唔差
但係英文底就差到 不了
連份Assignment
比人捉Grammar捉到自卑
岀來做野的可以同你講
中文英文同樣重要,數學係train邏輯思維用
偏廢一樣語文是不對的
agger
你哋班人討論,請使用不推文

多謝合作
個人對母語教學不予置評,只係有感入到大學用英文讀覺得辛苦,就覺得自己不如英中畢業生、屌鳩中文中學母語教學嗰D

1.唔好本末倒置倒果為因,香港既母語教學政策同社會風氣,已經係令本身讀書比較勁既學生入晒英中,你覺得英中學生叻過你,係因為人地受左6年英中教育?定係人地本身就勁過你?如果人地讀BAND2中中、你讀BAND1英中,你會覺得出黎成果都會調轉?

2.入得大學,英文屎極,就算係中中,都叫做比中一時上多左6年英文堂,同DSE英文有3起碼(舊制仲有攞命既AL UE),其他科都差極有限至少中上。如果咁都覺得英文能力唔夠,應付科科用英文教感到吃力,咁如果要早在中一就讀英中,再上少6年英文堂既情況下,就面對中文中史以外科科用英文,就反而會得心應手,再DSE拎到中上成績入大學?邏輯上成立嗎?

3.除非幼稚園到大學甚至研究院,都用同一種語教學,唔理中定英定咩都好,否則如果去到某階段就轉英文,呢個問題都會存在。就算如某些人所願,冇母語教學全民英中,咁小學呢?香港一直以黎絕大部份小學都係中文小學,如果中文中學係害死人害到人升英文大學難適應,咁中文小學升英文中學一樣有同樣問題,但又冇人屌鳩中文小學害死人害到人升英中難適應喎。

已經唔講咩日韓台德法連大學都唔用英文教都冇問題,反而科技勁過香港九條街;唔講英國美國幼稚園已經個個流利英文又唔見個個成龍成鳳呢D,好悶

預左比人圍屌
『已經唔講咩日韓台德法連大學都唔用英文教都冇問題,反而科技勁過香港九條街;唔講英國美國幼稚園已經個個流利英文又唔見個個成龍成鳳呢D』

駁你唔到!
佢都有推23條邊度好?
所以咪更加要行英文囉
重要香港d名校都係繼續行英文教學
將個差距重拉遠左
(如果我尋晚揸GTR,我洗輸?)
(如果你尋晚揸GTR,你死撚咗啦!)

入到大學覺得辛苦,然後屌鳩母語教學中文中學嗰D,
如果佢中一就開始讀英中,上少6年英文堂既情況下就面對科科用英文,
而家佢極可能唔使怨讀大學辛苦,因為根本連大學都冇得讀
講人口
咁同開口埋口就14億人既鄰國有咩分別

咁講啦,北歐國家出名人間天堂,人口都係幾百萬,人口同香港差唔多甚至更少,人地既母語都係得本國用,仲少人用過廣東話,咁人地大學係咪母語定英語教學(都唔係講中學,你地就講到中學唔科科用英文已經世界末日咁)?人地又邊方面比唔上你香港?就算係你地最愛既英文,人地都係出名英文程度好,咁係咪反證出,母語教學一樣可以學好英文?

話中中得英文堂用英文,唔夠比你學好英文嗰D,如果呢個理論成立,咁全世界所有非英語母語既正常國家,都唔使旨意有人學得好英文咯
母語教學害撚死人
冇錯。。。屌你老味。。。我嗰陣真係英文有讀同冇讀一撚樣。。。
下學左成9年英文都重叫初班?
中英文唔係同樣重要
出來做野,可以識英文唔識中文,就去外資公司
但係掉轉就好難啦
「香港一直以黎絕大部份小學都係中文小學,如果中文中學係害死人害到人升英文大學難適應,咁中文小學升英文中學一樣有同樣問題,但又冇人屌鳩中文小學害死人害到人升英中難適應喎。」

因為普遍認為人類年紀少,語言學習能力高
大左語言學習能力低左就較難適應
學習時間同程度未必成正比
有人9年重係初班,唔識聽唔識講
有人半年就中、高班,視乎學習心態、方法、能力
而家就係話英文中學可以俾多d機會佢地去學囉
同埋即係初班就唔用英文
但上到大學突然又可以全英了
中中讀理科真係好慘
geog history econ果d都奶野
但其他科例如bba、social science咁
好多都係全新既知識
上到大學重頭開始都叫做還好
好多醫學詞語都係英文,唔通第時做西醫,寫中文開藥咩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞