中文中學真係害人不淺

628 回覆
2631 Like 44 Dislike
有中中真係好撚有問題
至少都要英書中教啦
凡事不是絕對 但係中中學生的確係需要好俾心機先有可能追上英中學生嘅水平
英中起碼你長期用英文
唔識多都識少少

中中除左英文科唔會再用英文
真係可以完全唔識
自己間中中 英文底好嘅人真係應該得1 2個
仲要好極有限
雖然自己本身係廢
但好大部份都係因為中中營造嘅環境 根本唔係英文為主要
理科都係以前母語(廣東話)教學加英文教材同考試最實用
係 我身邊有啲同學英文好少少嘅都係打機學翻黎
Same
就好似司機都有分職業司機同假日司機啦
有d野係熟能生巧
我哋太空用中文上堂但英文考
中中就算升到U都只會被屈機,因為基本上U所有非中文科都係用英文,lecture, tutorial, paper, reading....

利申:過來人
支持全面取消中中
真係 加油啊 但用母語讀學習興趣會大d 唔覺咩 慢慢追翻啊 真係讀唔尼可考慮defer啫
呢個真
多謝巴打 自己個科要讀多一年 都唔知點捱
巴打我都明 我宜家情況同你差吾多 但都吾好放棄 慢慢趕進度 每日溫1-2個鐘 吾識字就google translate 或者上youtube睇片學
趕吾切抄note記得狂影相返去再慢慢深思
一起加油
我有一堂上tutorial
個tutor係咁講講講
啲同學係咁jot notes 我就坐喺到唔知做咩好
想贏同我入嚟
想connect全世界同我入嚟
把握時機 食住個勢

[擴大戰線] [行動] 與其嘈加泰集會 不如唔搞呢個
https://lih.kg/1668190
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞