中文中學真係害人不淺

628 回覆
2631 Like 44 Dislike
最大既根本問題係學生學一樣語言好難漫無目的咁去學精

而咁既情況下,學出黎都唔慌好

英中最重要就係畀到個學英文既環境
唔理你咩家庭,你返學就畀英文圍繞著
想唔好都難
人地逐隻英文查完先識

你用中文書都贏唔到人
翻譯人+1 我listening input冇咩問題 係speaking output唔得
其實唔少英中啲老師用中文/半中半英教,得本書係英文,根本比唔到個語境比啲學生

I school嗰啲應該先係叫學英文嘅環境
中學學習環境都輕鬆過大學啦 有6年時間滲入你個腦
何況依家係中文讀完 再係短時間用英文銜接翻
你都識講,人地用左6年查英文,係有付出

中學6年入面,你又做左d咩?

怨一陣係ok,但真係唔好比藉口自己
種瓜得瓜姐
Sad but true
讀中中,班同學冇咩幾個升上degree
反而asso班讀英中fd 個個都升曬上八大
點睇德國大學用德文
日本用日文
但都有勁既工業科技
人地人口夠多
小部份人將外國的知識帶入國內
一樣可以發展得好好
其實化學命名跟番台灣規則唔難
利申 中中 入到u 有chem科唔溫都有a
重點要知道規則
英文都有一套 記下唔難
要係香港營造到一個英文學習環境係根本好難
呢個都係香港缺乏既 係呢個前提下 中學都冇去做呢樣野
對學生自己黎講更加難
由推母語教學到而家推普通話教學
降低香港人平均英文能力,殺埋廣東話,打唔到國際戰線,一步步將香港人推向萬丈深淵 真係好在醒得快
英文讀chem就好囉
但讀bio其實真係背到仆街............
我都係受害者,中學無一個全英文環境學習,學生要學多啲英文完全靠自己自學,懶少少冇乜資源同自學能力嘅學生根本死路一條,宜家搵嘅工唔多唔少都要求良好英文,但學校培養出嚟嘅學生完全唔對應要求
所以先話用中學嗰6年日日對英文,至少唔會陌生先
講真中中除咗elite class可以揀用英文讀electives,其他人得返英文堂係用英文,接觸時間咁短,好難會好
中中真係垃圾嚟 完全唔明點解會有中中嘅存在 全部大專都用英文教㗎啦 點解中學要用中文教 你話中國文學同中國語文要用中文教 我明 但點解其他都要用中文教呢 你話驚啲學生應付唔到英文所以用中文教 喂 咁個社會係殘酷㗎啦 邊個唔識玩就要俾人淘汰㗎啦 規則就係規則 遊戲規則因為某部分人嘅能力不足就去改係冇意思
利申:中中 但係因為2中文所以要讀Asso
要矮化
你地
香港人d英文再差落去
好快就同大陸接軌
一邊話保留廣東話 之後又詆毁中中
話要轉曬英文 我有時真係唔明係想點
係中中上大學會比較辛苦
但有必要講到中中係地底泥?係支那人讀?
英中同中中存在都係無對與錯 無話邊個岩啲
小學時期搵唔岩讀書方法 就算你英小 大個咪又中中
有啲人由細到大根本就知道自己唔岩讀英文
如果全部英中 同你叫條魚去爬樹一樣

香港教育制度已經夠垃圾 選擇唔多
全英中就同逼曬你地考DSE 無IB你地考一樣
咁叫啲唔岩DSE嘅點算推佢地去死?

中中同英中都有存在嘅原因
無必要為左逼個個都要識英文
而搞到明知唔岩讀英文嘅人都要去學

如果真係轉曬英中 用廣東話嘅機會真係少左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞