中文中學真係害人不淺

628 回覆
2631 Like 44 Dislike
唔好話用嚟扮叻,第時讀大學係用英文,出國升學又係英文,返工英文好interview唔會淆,做嘢都有so (打email , meeting)

諗過折衷辦法,其實可以用英文書用廣東話教,教英文卷…當年重考讀中中就係咁

利: 英中&中中……英文半桶水
我認同應該早啲用英文學習
可以令到人熟悉某啲學科既英文terms,同睇、寫某啲簡單語句,僅此而已
對英文能力聽、說方面幫助幾近於無
讀、寫方面稍有幫助,但遠不及自己主動讀英文書籍有用,當然不能排除有啲人係永遠唔會主動睇英文書
(千字文注意)

講起呢個話題,就次次都有人話點解日韓台德之類連大學都母語教學唔係用英文都冇問題,跟著又有人話人地有高科技工業,你香港冇,點比?香港冇高科技工業就要靠英文乜乜乜......

照咁講,係咪如果香港有高科技工業,你地就會話香港行母語教學冇問題?定係到時又話「高科技工業全部係源自西方鬼佬野,又要睇好多全部係英文既高深論文,同埋做左件高科技產品出黎,你唔用英文又點面向國際賣比全世界呀?攪高科技工業走去行母語教學唔用英文真係on9到冇朋友......」,唔係稻草人,睇下幾多人用咁既point屌中文教理科知。

咁就更加奇,高科技工業下既電子電學、攝影光學、汽車工程,係咪源自西方鬼佬野,要睇好多全部英文高深論文?咁日韓台大把建基呢D知識既品牌,HITACHI SONY PANASONIC TOSHIBA SHARP MITSUBISHI NIKON CANON PENTAX RICOH OLYMPUS LG SAMSUNG 台積電 ASUS GIGABYTE MSI TOYOTA NISSAN ISUZU HONDA.......數到天光都未數完,咁人地呢D品牌工程師設計師人材,係咪用英文教出黎?人地中學(甚至大學、甚甚至研完院)係咪用英文讀?人地做R&D係咪用英文做?

香港母語教學極,都仲叫做有大約兩成中學英中(98年前仲係接近全民英中,包括好多band 4,5武館),中學之後唔好話大學,連ASSO IVE都乜柒都英文,如果科科用英文教係咁神既,有英文加持既香港,高科技工業成就肯定一早跑贏連大學都on99用母語教學既日韓台廿九幾條街啦,咁事實又點呢?
呢排既焦點人物科大校長史維,「出生於臺灣新竹市,史維從國立清華大學取得理學士後,先後從密歇根大學取得航天工程學碩士及博士學位。」

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%B2%E7%B6%AD

咁既人肯定唔止佢一個,人地直頭係幼稚園到大學都唔用英文,到研究院至突然全英,問題又喺邊?
其實你小學冇打好底
入英中會好難適應
中中都可以英文好 睇你點學
聽歌煲美劇睇youtube外國雜誌 etc

焦點人物李嘉誠中學都未畢業都做到富豪
咁既人肯定唔止佢一個,大家都唔洗讀大學啦,問題又係邊?

咪就係以偏概全囉
98年前幾乎全民英中,好多band 4,5武館都係名義上既英中,咁又點?
照嗰班屌鳩母語教學中文中學害死佢,「如果我尋晚渣GTR我使輸?」嗰班咁講,係咪

98年前冇band4,5?
98年前冇武館?
98年前全民以良好英文入大學,然後無痛U GARD?
香港應該行英書中教
中學未畢業做超級富豪既人多,定幼稚園到大學都母語教學唔用英文(唔止史維唔止台仔,幾乎所有非英文母語既正常國家地區都係),然後研究院突然轉全英去美國英國讀既人多呀?
純粹分享個人經驗。我當年讀嗰間係band5中中,嗰陣經jupas入poly hd,突然由中文書,中文教學變晒做英文書,英文教學,嗰個經歷真係慘到震。自己要用英文學d新野,變相學新知識之餘,又要將自己原有嘅知識變成英文再學一次
但其中一個問題係學校有冇足夠的措施幫助父母唔識英文的學生?
如果個學生根本理解唔到學科的內容
對佢學習的興趣將會有好大影響

其實有冇可能搵一年全年學英文先?
我諗同語言/文字的接近性有關?
中文同英文係兩種截然不同的語言
中文係象形文字(圖像記憶) 讀(發)音 聲調
透過以上三種元素構成一個字的意思
英文係用幾個發音構成一個字的意思
語言較接近的話應該易學d掛?
正如我地學日文的漢字一定比西方的人有優勢
北歐語言應該比較接近英文?
你知唔知全英文中學行左幾多年?
由以前小學開始囉
行左好多年
咁又點?
我識深圳啲同學,佢哋都係用英文上堂, 個政府根本係想令到香港人競爭力冇咁大
你知唔知以偏概全點解
即係你講個例子都只係小數
咁你覺得本身學校有無資源?
巴打諗下轉唔轉去中文大學
一天都光哂
Same 唔明中文教有咩意義 我英中學完啲野 用中文咪一樣識講得返出嚟
我唔知係制度問題定資源問題
聽我老母講(幾十年前)係考試唔合格就唔會比你升班
但而家係考試唔合格都可以照升
然後升完又跟唔上進度
咁係制度定資源問題?
誠仔: 穿膠花都可以變成香港首富
你唔得 唔代表人人都唔得

其實依家有晒數據, 明顯係講緊比例問題
你讀中中直入到3大, 但事實係英中入三大比例佔8成
都好啊 分左d廢人出黎
又倒果為因

band 1英中,係因為佢係英中,所以係band1;定係因為佢係band 1,所以係英中?

香港社會風氣同一塌糊塗既母語教學政策,就造晒本身比較勁既中學做英中,同本身讀書勁既學生入英中,所以英中入三大比率味高囉,你估真係6年英中教育令到阿豬阿狗都識飛升仙咩

係咪冇母語教學, band 2,3 轉晒做英中,就自動識飛升仙變band1個個入三大無痛grad呀?
以前大學得三間
你咁多人升上去咪無位 所以先係咁cut人
變到最top先上到去
但而家咁多大學又asso hd
大把位接人 跟本唔洗cut人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞