中文中學真係害人不淺

628 回覆
2631 Like 44 Dislike
我用中一二去適應
結論咪成續跟唔上入渣班

跟著就揀唔到想讀嘅科
一路滾雪球

根本係成個填鴨式教育嘅問題
講個笑話:我小六英文差唔多滿分
中一要入英文補底班
讀中中 但英文仲高分過中文
之前有人分享過名校小學英文墊底
普通中學全級第一
佢好似話小學已經學哂拼音
但中學同學係完全唔識
學校根本冇環境學英文
雖然一路英中 都不過係listening 好過其他人

我都係上到大學入左科要堂堂同professor 1on1 半個鐘嘅科 比人屌打左成年先叫英文比較流利
果陣又係諗點解啲同學講英文咁叻

依家見返啲中同好多讀完大學(重lecture 科)啲英文都係1999
其實好多英中都唔係全英
解釋concept用中文解真係易明好多
中文3:英文7咁教應該係最有效率
出嚟做嘢你就知
個個用英文溝通
listening好過其他人已經好好多
你識聽之後就容易模仿
math phy 無咩分別,chem 搞到仲難讀咗,bio 易背咗少少
但係英文會差好L多
夠分都肥英文斷腳呀ching
名校教育模式贏晒
就好似啲中學讀唔掂去外國讀兩三年再返香港讀大學/abc 好多其實唔醒 但科科拎A
英文教科書+老師用廣東話教書

無敵combo
按錯負評, sor
以前上Simon cheung 既bio 堂

堂堂都串9 中文中學係垃圾 ,墊底之類既說話

無中文notes
董建華正一賣港冚家產
其實某啲所謂英中都害人不淺
基本上數學同electives都係英書中教
自己叫拎到個4但望住其他同學讀6年都英文得2真係覺得好陰公
利申大西北英中
Add oils
可能我毒撚 初初講真係唔掂
因為中學一路都少機會比學生講野/會比人笑

反而我listening 聽非英美口音仲勁過啲海歸
受害者感同身受
數學中英唔太大分別喎
中中你冇個環境俾你個腦無意間用英文運轉,
上到大學係會辛苦

冇計, 唯有儘量掂多啲, 浸多啲
周圍poster得閒八下望下
大學好多學會擺booth, 望下啲字等自己個腦郁

聽歌睇戲睇劇留意多啲英文, 雙語字幕留意下同一件事中英雙語會分別點表達
打機試下睇故事啲rpg 玩番原裝英文, 唔好貪方便用咩漢化
一路打機, 浸係個故事度一路聽啲角色講對白易入腦, 英文識"聽"好緊要
唔怕有羞恥心嘅, 搵真係學英文文法詞語啲書黎睇, 攞薄薄地啲故事書睇, 俾個腦習慣英文expression

語文係要浸出黎, 而家都唔做, 之後要用到reference你會媽媽聲
係唔大嘅
但上堂個呀sir教數用中文
一時三刻會load唔到
得一個sample 有鬼用咩?
band 1 中中加埋十隻手指都數曬啦
中中有無出過幾多狀元
中中成班無心機讀書既烏合之衆,老師掛住保合格率,唔會理top 個班
有料都變垃圾
(利申:中中入U)
咁可能你英文讀既話入唔到U呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞