中文中學真係害人不淺

628 回覆
2631 Like 44 Dislike
用中文讀Chem

諗起都辛苦

利申 英文讀Chem
支持
唯有大學揀中文中史
中中根本就係大問題!
我呢d 70後讀英中,升中一頭半年係有d辛苦,不過全班都係咁,老師會就住。
中史中國文學
我中文讀chem都覺得英文難
其實你若熟悉用中文點讀 當然覺得難啦
而我唔熟悉用英文點讀都會覺得難

我覺得主要分別在於元素名同命名系統
我淨係得bio中英都讀過
Chem就真係唔知喇
不了不了。文科英文都可以好深。
Can’t agree more.
日本仔對英文都好水皮
但係因為由細到大都用日文(母語)學習
由text book 到professor 教都係日文
所以導致佢地對學科理解能力高d
但持平咁講,學好英文係國際中可以睇到其他paper同參考,有好有唔好
唔好咁講
我中六轉左去一間半中中
好似得中六七係英文教 定低FORM 都有一班英文教咁
老師係好照顧呢班原校升中六嘅人
果班人仲有心機過我以前英中原校升嘅同學
入U 率都高過佢地好多
讀英文系係唔係都係LECTURE 多
始終練習係最重要

academic 黎講bio 學最多有用嘅字
我都係靠bio 底捱過去
我讀太空學店連個course 要做咩都唔知
申利:中中
其實日本的科技醫學水平都算頂尖
我覺得日本嗰種模式係由最top嗰班人同外國交流
然後將人地的研究成果翻譯做日文帶入國內傳開去同埋繼續研究
變左英文一般的日本人都能夠跟貼國際研究
但人地人口夠多先做到呢樣野
一直唔明d人點樣用理科讀phy chem bio
d符號公式都係英文黎 (O2)
d中文字又多筆劃(氧氣 vs oxygen)
中文讀真係會跳樓
入U率方面只可以話大部分band 1都係英中
其實網上,圖書館同大學有好多免費資源,有心學一定學到的,唔怕遲,唔好氣餒,仲有希望架!

利申
中中畢業 大學主修翻譯
year one 開學無幾耐考過toefl 都有105分
當然讀完大學英文有再進步 IELTS 8分 算係咁啦

雖然我唔系因為學校教得好而英文好
但我都算係過來人
中中出來英文一樣可以好好的
最重要既係搵到適合自己同埋樂在其中既學習方式
我讀中學個陣英文真正突飛猛進
其實係因為會考study leave 有好多free time
咁我本身勁中意睇紀錄片 於是一放假 發達了
日日狂煲五六個鐘discovery channels 同 NatGeo 唔系為學英文 純粹真心中意睇
一開始我要睇字幕 否則無一句聽得明
睇左幾個月之後我有日食飽飯無野做
貪玩搵d野遮左個字幕佢
然後我好驚恐地發現

diu

點解我句句都聽得明既
好勵志希望我可以比多啲心機學英文 順利畢業
其實中學學都好,大把時間俾你追,一上大學特別係三大人哋三個月完咗微積分你三個月都唔識用英文睇中文數就一定死緊
你去睇下數學書先啦,一堆英文名詞唔睇開都要一段時間先識呀
我自己都係讀中中 不過係用粵語教
最後直入三大 唔係好覺得有咩唔慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞