香園圍 白虎山 蓄洪池 留意呢幾個地方(7)有心人請繼續討論 唔好俾人spin

5001 回覆
163 Like 148 Dislike
等新巴開估
關於禮賓府嘅建築民間一直有各種嘅傳說,其中最著名嘅係指禮賓府有一條秘密嘅地下通道可連接中環嘅香港上海匯豐銀行總部同金鐘嘅添馬艦海軍基地(家下中國人民解放軍駐港部隊大廈)。事實上呢個係一條二戰時用作防空嘅地道,响1940年11月起,通往當時嘅布政司署,長度比傳言中嘅短。通道嘅入口原設計喺禮賓府嘅花園,但當時嘅港督羅富國對呢個設計唔滿意,就將地道入口改响地牢嘅一個儲物室內。

另一個著名嘅傳說指,20世紀80至90年代過渡期間,中英兩國曾進行一次風水鬥法,中方喺中環起呈尖角狀嘅香港中銀大廈,其中一個角尖正對住港督府。港督府就此請風水專家睇風水,最後決定响港督府花園面向中國銀行大廈嘅方向種上柳樹擋剎。此外亦有傳說指當年起港督府嗰時曾經有風水高人指點,揀咗喺背靠山脈面向海港嘅現址起。曾蔭權上任後,起錦鯉魚池亦被指係化解中銀大廈嘅剎氣。
圈一直流傳,在前港督府有一條秘道,直通下亞厘畢道的政府總部、匯豐銀行總行、以及當時是駐港英軍總部的威爾斯親王大廈(即現時的解放軍駐港部隊總部)。回歸後這條秘道終於曝光,入口在前港督府地牢電報室旁邊,出口在下亞厘畢道路旁,與政府總部相隔一條馬路。出口由兩道鐵門封閉,只能用鑰匙由內向外打開,以防有人循秘道潛入港督府。

這條秘道是四一年十二月日軍侵襲香港前興建的,深入地下十二公尺,最寬處達三公尺,不過自落成至今,都沒有一任港督需要循秘道逃生。

想贏同我入嚟
想connect全世界同我入嚟
把握時機 食住個勢

[擴大戰線] [行動] 與其嘈加泰集會 不如唔搞呢個
https://lih.kg/1668190
+2,但之前一直無留過言
呢日梗係搞個 全黑cosplay啦
先唔會 講到咁恐怖
開始變動
咁樣放法係屋企都要有mask
咁大既排水管道
最慘既係屋企有寵物小朋友老人家
遴選委員會係咪更加容易收風同搵料篤灰
我睇live 印象呢個位係班狗俾人屌 原本走緊 有一件發脾氣發炮 跟住全部狂射

真係唯有唔開窗唔開冷氣

煙巴
雲海成日講狗總有秘道
其實有都好正常,可接受嘅⋯
我覺得佢哋係不滿林奠跪低,上頭又落order 所以佢哋驚清算亂咁嚟 , 無簧管, 但又唔敢真係捉人玩大佢,搞破壞
就算唔開冷氣 關哂窗門都攻到入屋
我試過
射上癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞