香園圍 白虎山 蓄洪池 留意呢幾個地方(7)有心人請繼續討論 唔好俾人spin

5001 回覆
163 Like 148 Dislike
召喚眾巴
有刀傷又嚴重受傷
會唔會係呢位手足?
所以你果時話你生活左咁耐都未見過依樣野就係依舊黑色野?
唔係
追咗咁耐post
真係睇唔出林79有幾司馬昭之心
只係見到有個手足用心去fc
結果畀人鬧翻轉頭 又屈係鬼

但到而家大師們都唔知估中咩
就一班人吹捧
我自己都信呢啲嘢
但唔係乜都冇估中 又或者隨便拋幾個字
由信眾自由發揮囉
咁係咩冇依兩日冇追post
定係你9up咁講
冇野了我醒起
唔識 有無圖
總結尋日好像無好大既事發生,但又有些事發生左,好可能影響之後發展。
第一當然係政府等同向伊斯蘭宣戰。
而激進抗威者既破壞亦升級,好擔心遲早會波及民居做成災難

係架 我都睇唔明點解2.3年都可以咁乾淨
有追開既就應該明點解會有post 7存在
唔知你明唔明呢
學術同歷史層面嚟講
信一神觀定多神觀
宗教絕對同文化政治哲學思想有關

西方宗教有一個全能至高無上的神
包括猶太教 基督教 伊斯蘭教
一個神既創天地 造人 揚善除惡
猶太教係最早嘅一神教 源自中東
但猶太教本身係一個排外嘅宗教
只有猶太人可以得救贖
慢慢連猶太人內部都有分裂聲音
於是就有瑪利亞受聖靈感孕而生左耶穌
耶穌係猶太人 創基督教 受眾不再限於猶太人
基督教就由耶穌帶領下傳開
後來羅馬帝國為左統一地中海地區
將基督教定位國教 改名天主教
之後基督教亦不斷分裂為新教 東正教

西方自古以嚟不斷有領土紛爭
宗教後來成為維持政治正統性嘅手段之一
亦由此而分裂成唔同嘅教派
但背後嘅神嘅模型 所信嘅經典內容都有相似性
亦因為尊注信一神所以會非常虔誠
猶太教叫主做耶和華
基督教叫主做上帝 由耶穌創教
伊斯蘭叫主做阿拉 由先知穆罕默德創教
可蘭經同聖經舊約有好多相似嘅野

但中方從來無一個全能的神
每一個神都各司其職 有個別功能性
例如盤古開天 女蝸造人 后羿射日解決極端天氣
有慎終追遠嘅民族觀 所以會拜祖先求保祐
即使後來傳入嘅佛教
都係教人追求幸福嘅生活
唔似西方嘅人有原罪嘅贖罪觀
原因係二千幾年嚟中國大致上都可以有統一嘅政權
宗教係維持政治穩定嘅角色唔強
於是宗教係中國嘅體現係以人為本去發展

如果要以法術嘅角度去解釋究竟有無神
神有幾多 神嘅起源
咁就要睇你自己點睇
因為至今科學上亦未解釋哂世界上所有秩序邏輯
宗教可以係其中一個解釋方法
程度就自己拿捏

好彩琴晚好攰早咗瞓
班撚屌無追post就玩斷章取義
你哋其實悶唔悶

簡單一個故仔
一位可以未卜先知嘅人
算到今朝出門會被高空擲物整穿個頭
咁佢有2個選擇
1. 照出門等自己受血光之災(應驗預言)
2.全日足不出戶(打爛自己招牌去避開血光之災)
你係佢你會點做?

我信命運係劇本
但舞台劇都可以臨場爆肚
無人可以清楚預視命運軌跡
咁幫人趨吉避凶都錯?
成件事抵觸喺邊?

人對未來好奇係正常
呢度嘅人聽到嗰D預言趨勢後
除左深夜入嚟吠嗰幾位
仲有邊個會鍥而不捨咁無限放負?
個個都想睇吓點樣令件事唔好咁worse

唔理你喺入嚟刷存在感又好
有任務在身亦好
麻煩認清一個事實
呢度嘅人唔會因為你放棄討論
你可以死返出去spin其他post
或者做返D有意義嘅嘢
你仲有完全封鎖未按
同意,其實大家都係想件事好
所以之前預言1020會發生大件事令個個都好不安
最後冇咩大事發生,呢個post好多人都覺得釋懷,慶幸壞事冇發生
入黎屌唔中唔準又笑人嗰班唔知你地咩心態
命運從來唔係絕對架啦
每一個決定都一定對事態發展有影響
而基巴新巴煙巴佢地只係提出佢地嘅觀察
可能因為呢啲「預言」令到大家做每一個決定都更加小心謹慎
最後得出呢個果

大家都唔好再同佢地糾纏
沒完沒了
無人理佢地自然無癮走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞