[PS4/PSV][SRW]超級機械人大戰V集中討論區(9)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike

最多show到999回合
好想知鐵血入機戰可以點改劇情
啱啱睇完結局
UC機D武裝柒到裂開,幾乎隻隻都要用一格強化格救亡

Unicorn都叫標準,得ZZ D武器稱得上好用

unicorn叫標準?垃圾都上到大枱
zeta淨係用大劍都屌打uc啦,垃圾uc,已經未講nu
ZZ好用係頭炮變左p又有大範圍map,鬼隱左咁耐家陣出返真係好值得用

根本10改bonus最值得揀係多1個parts位,其他bonus都係插parts就可以做到,咩叫做救亡?

我開頭都有少少奇怪FA草泥馬點解成日比人打中
剛剛先開個stat睇,五改運動性得105 仲差過某d超級系
人地ZZFA都起碼150啦好心

ZZ好用係頭炮變左p又有大範圍map,鬼隱左咁耐家陣出返真係好值得用

根本10改bonus最值得揀係多1個parts位,其他bonus都係插parts就可以做到,咩叫做救亡?

個fa用途就係用來硬食幾招再爆左佢
唔預成版用到尾

其實unicorn應該點用?覺醒完都唔夠力精神又一般
想當年玩第四次
last十幾版唔記得邊版
D boss出完又出
不斷出增援
我d機 en sp用晒
都唔知點打
咁岩個boss打翼霸
翼霸就算改滿都有食40-50命中率
心諗今次死撚更
點知翼霸識分身
招大招仲要唔扣en
靠佢磨晒d boss

而家既機戰真係⋯

先唔講數據調整可能有問題
而家機戰式微緊架喇,仲要夾硬難玩趕客咩
雖然無EX Hard真係偷懶
想當年玩第四次
D boss出完又出
不斷出增援
我d機 en sp用晒
都唔知點打
咁岩個boss打翼霸
心諗今次死撚更
點知翼霸識分身
招大招仲要唔扣en
靠佢磨晒d boss

而家既機戰真係⋯

以前啲機戰增援真係好多,一波谷晒啲精神打隻boss,跟住先出隻真boss比你打,冇晒精神就真係企係到要成關重新打過,舊機啲唔睇攻略真係要打幾次先過到,所以依家玩機戰打到完場都差唔多冇用過精神咁滯
想當年玩第四次
D boss出完又出
不斷出增援
我d機 en sp用晒
都唔知點打
咁岩個boss打翼霸
心諗今次死撚更
點知翼霸識分身
招大招仲要唔扣en
靠佢磨晒d boss

而家既機戰真係⋯

其實依家咁既難度我覺得還可以,始終唔係以前,以前又冇中文都唔明劇情講乜,淨係可以j啲機體同難度,依家有中文當睇故事個投入感都高好多,同埋以前難就難不過始終rpg戰棋類難度越高個自由度就越低,限死左打法同變左跟攻略step打,玩過以前啲機戰就知投資錯機體除時真係成個save重新打過先爆到機
但我覺得難度可以高少少,例如某啲boss高啲血十萬hp左右,某啲射程遠或者附帶減多啲氣力既招
想當年玩第四次
D boss出完又出
不斷出增援
我d機 en sp用晒
都唔知點打
咁岩個boss打翼霸
心諗今次死撚更
點知翼霸識分身
招大招仲要唔扣en
靠佢磨晒d boss

而家既機戰真係⋯

其實依家咁既難度我覺得還可以,始終唔係以前,以前又冇中文都唔明劇情講乜,淨係可以j啲機體同難度,依家有中文當睇故事個投入感都高好多,同埋以前難就難不過始終rpg戰棋類難度越高個自由度就越低,限死左打法同變左跟攻略step打,玩過以前啲機戰就知投資錯機體除時真係成個save重新打過先爆到機
但我覺得難度可以高少少,例如某啲boss高啲血十萬hp左右,某啲射程遠或者附帶減多啲氣力既招

今集吸多d人玩係真,睇番再上一隻版權作BX或天獄篇來說敵人HP全面下調,今集難度主要都在於趕回合數(如果要全SR)

而回上面位巴打
唔知你係隔左幾耐無玩,精神力只係近幾隻改左制式由一半精神點開始慢慢回復到頂,而且以前就算用完都係會每turn回番少少,SP回復技只係加速回精神的速度而已
DLC一早講左係支線劇情黎,唔買根本無影響
至於入勇者特急吸新生代真係笑話黎,新世代會睇機人的都偷笑了好吧 同埋講個笑話,NEO都係吸新生代客源
不過今集難度近幾隻黎講算低就的確係
舊系列呢D難度唔會再有咁濟
因為WINKY已經執柒佐
今集d parts太勁
精神可以隨時用
z3 d機械神都仲識2會行動 今集少血又薄甲
敵艦有指揮系統既機又唔多

你玩一次0改nu 0改zeta先

UC 機真心唔掂,移動弱射程低,machine gun7格但無補正仲要唔可以移動後攻擊,Unicom 直頭FA仲垃圾過non FA, 唔係有愛踢左佢入雪櫃

FA係拎黎慳en,一開場就用最強武清卒之後爆

但fa化避唔到野
咁多個fa係uc個fa最差

避乜鬼,由佢爆

頂唔到2下射晒最底果d招就爆

點會
你回合打一發,敵回合硬食一招打一發,咁就用晒
家陣先發現,用左幸運既話ace bonus係加錢好似無左效果?

係,幸運連機司1.2倍資金果D 技能都無效
不過銀章可以疊加

但努力就有得再疊,錢就咁小家
雖然錢唔難賺

講錯左,應該係金章,金章+幸運有得疊加

你玩一次0改nu 0改zeta先

0改唔止高達,真實系機都係垃圾,我好相信

00 Vilkiss完全唔垃圾
UC機一係兩turn就射唔出一係打艦r痕
係有FA當補給果兩部可以正常打完一關

vilkiss 0改打後面d艦續戰力夠?

vilkiss s size,後面d招雖然有size差但都幾大食,0改無en回復,除非係map戰法

0改都有en
custom bonus係小變中

每turn用次能力解放最後都夠en放最大招

其實大部份主要機體,如果SIZE 係S 或者M
個機師都會自帶無視體型,至少打L 會無影響
原來31招getter change三招都唔同款

但得一飛好少用得着

但因為地型S 關係,其實勁過SUNSHINE
借問聲個code有d咩?
見二手區話有code無code咁分

Theme 強化parts同可以提早用OG果兩架機

果兩架機=垃圾

有F 情意結就自然會出晒兩部架喇

曉擊霸都唔係好差姐

轟仔好用d

未拎黑洞大炮前轟仔好用啲

轟仔size L精神有愛0改完勝

我都唔明點解曉擊霸會無魂用

曉擊霸打得遠hitandrun援攻lv2,
可惜, 呢d野真希波有齊之餘仲要sizeL仲要援攻+氣仲要必定爆擊, 仲要性格顏值都完勝

結論: 真希波bb>>>>>>>>>曉擊霸(倉長)

真希波真係好撚正
又淫
可惜cut in又冇咩show 到波同腳

真希波對野好大

真希波肯show下腳我都夠J

個fa用途就係用來硬食幾招再爆左佢
唔預成版用到尾

其實unicorn應該點用?覺醒完都唔夠力精神又一般

應該唔用

獨角係0改恩物, 可以比人打爆一次, 仲有覺醒, ace左開nt-d又可以覺多次, 三合行動其實好勁
map炮完>>緊急回艦>>行出黎set好個炮台>>第3turn再射多次map,
勁到爆春
想當年玩第四次
D boss出完又出
不斷出增援
我d機 en sp用晒
都唔知點打
咁岩個boss打翼霸
心諗今次死撚更
點知翼霸識分身
招大招仲要唔扣en
靠佢磨晒d boss

而家既機戰真係⋯

以前啲機戰增援真係好多,一波谷晒啲精神打隻boss,跟住先出隻真boss比你打,冇晒精神就真係企係到要成關重新打過,舊機啲唔睇攻略真係要打幾次先過到,所以依家玩機戰打到完場都差唔多冇用過精神咁滯

以前冇sp回復
用晒就係用晒
每用一次都要計住
而家。。。。anyway
我覺得今集係想擴大兒童呢層既market
整隻火車勇者

呢種一半回sp改左好多集啦,其實咪又係差唔多,d機下下咁易改爆係無乜難度架

勇者急先鋒點會係兒童層,睇過既都起碼80-90後,掉返轉覺得佢放棄緊最老嗰批機戰fans,舊嗰d除左高達之外已經換走晒(鐵甲三一都已經無出過舊版,唯一最舊既已經泰坦珍寶3)
想當年玩第四次
D boss出完又出
不斷出增援
我d機 en sp用晒
都唔知點打
咁岩個boss打翼霸
心諗今次死撚更
點知翼霸識分身
招大招仲要唔扣en
靠佢磨晒d boss

而家既機戰真係⋯

以前冇sp回復
用晒就係用晒
每用一次都要計住
而家。。。。anyway
我覺得今集係想擴大兒童呢層既market
整隻火車勇者

呢種一半回sp改左好多集啦,其實咪又係差唔多,d機下下咁易改爆係無乜難度架

勇者急先鋒點會係兒童層,睇過既都起碼80-90後,掉返轉覺得佢放棄緊最老嗰批機戰fans,舊嗰d除左高達之外已經換走晒(鐵甲三一都已經無出過舊版,唯一最舊既已經泰坦珍寶3)

放過石丸同神谷明啦
我覺得加YAMATO係老少咸宜
好想知鐵血入機戰可以點改劇情
啱啱睇完結局

可能入完仲慘

蒼穹法芙娜好似試過一次參戰係如果唔救人的話會仲慘烈過原作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞