[PS4/PSV][SRW]超級機械人大戰V集中討論區(9)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike

發售日:2017年2月23日 (有中文版,台版/港版翻譯)
機種:PS4/PSV (有下載版,有DLC)
CERO:C(史上首次)
另有多國語言支援
全52話,評分9/8/8/9,通關時間50小時

官方網站
http://srw-v.suparobo.jp/
PV1
http://www.nicovideo.jp/watch/sm29947091
https://www.youtube.com/watch?v=KhBMd4YbIzk
PV2
http://www.nicovideo.jp/watch/sm30452254
https://www.youtube.com/watch?v=J0qXRy9rwSc

攻略網站
http://ds-can.com/srw_v/

JAM Project OP「THE EXCEEDER」
https://www.youtube.com/watch?v=bsxz7PrHFpQ

高登現討論串
http://forum7.hkgolden.com/view.aspx?message=6682260
連登前討論串
https://lihkg.com/thread/147616/page/1

請所有前五話以外劇透內容粉色+細字
劇透圖用URL而非IMG
發售半個月後解禁

=============
簡單Q&A

Q︰點解無天元/勇者王/G高達/......(下刪N字)
A︰

Q︰咁幾時有天元/勇者王/G高達/......(下刪N字)的機戰玩?
A︰問眼鏡廠

Q︰有無續集?
A︰已經講明左係 一 集 完 的機戰

Q︰今集有咩特別?
A︰已知可修改BGM,仲有曉擊霸同轟一特別參戰(見上圖)
此外隱藏關卡/要素豐富

Q︰曉擊霸同轟一係咪特典版先有?
A︰中途點都會加入(3X話),特典比你提早到第一關起用

Q︰改邊部機/人好?
A:不嬲機戰都係講愛黎玩

Q︰2x關開始有個白頭佬部野打極都係扣得幾百至千零血......
A︰請養成看機體/機師能力的良好習慣
隱藏要素(非全準)
IF路線
https://s14.postimg.org/blqw8h2tt/7a084d4a20a44623dfafd4fe9122720e0df3d7eb.jpg
確定是在49話前達成特定條件(最少25名ACE+1GACE?、47話使用最少一次波動炮?)將會開啟選項,可以入困難路線
敵方boss HP全面上調、關卡內容有變,最終話︰[url]http://www.nicovideo.jp/watch/sm30710548
[/url]
黑超能加爾
17A前勇者特急隊三機擊墜數合計50,其中舞人最少25?
17話結束後進入隱藏關(別路線也可入?),28話增援

尊尼+日扎
24B打爆尊尼?,36話用加美尤擊墜尊尼,40話前加美尤ACE?,40話加入
如未達成會在50話再判定條件?
(簡單來說用加美尤打爆尊尼+ACE就可以了)

-22話跟林友德行,25話由UC主角組(寶少/加美尤/捷度/敗家仔/巴垃圾)打爆尊尼/日扎
-22話跟大和號行,23話尊尼/日扎各自打爆最少一部機
-24話UC主角組打爆尊尼/日扎
-27話行UC世界,30話尊尼/日扎各自打爆最少一部機
-36話加美尤打爆尊尼
-36話後上宇宙,37話加美尤打爆尊尼
-同關加美尤/捷度打爆日扎
如行宇宙路線+做到以上任兩項,37話完後加入,否則39話判定,做到三項下加入

ZZ-FA
條件不明,達成後36話有換裝劇情(捷度ACE?)
如未達成IF50話可換裝

α·亞茲龍?
27話宇宙世紀分支,31話敗家仔/巴垃圾說得+打爆羅尼,36話宇宙分支,38話同前,成功時羅尼會撤退不會爆死

肥沙
IF路線50話增援,正常路線51話

辛尼曼連艦+兩parts
條件不明,達成後39話加入

雷恩+企鵝
-22造跟大和號,25話敗家仔與雷恩戰鬥?
-27話宇宙世紀世界分支,30話打爆雷恩?
-宇宙世紀31話觸發三高達覺醒新武裝?
-36話上宇宙,37話敗家仔打爆雷恩
-達成三高達武裝追加?
達成時40話加入,IF路線50話加入
三高達武器追加(導彈系+MAP)
-宇宙世紀31話觸發?
38話追加,IF路線50話加入

提子+療天使
條件不明,達成後提子有得揀做電子妖精還是駕回療天使

撫子C相轉移炮(!)
36話前琉璃ACE,分支跟撫子走,40話追加,否則合流後追加

邦太君
27話前宗介ACE+SRT總計100以上擊墜數?,27話後入隱藏關
未達成都可以在40話入手但不會繼承ARX-7改造?
石弓
UC路線31話用石弓打爆其中一台

13號機+渚薰
39話真嗣打爆兩使徒(或只打爆一,前提是真嗣ACE),入隱藏關後入手

大和號隱藏關卡「長き旅路を支えるもの」(打宇宙海賊)
條件不明,達成後42話後進入

天使龍吉爾
36話前水樹ACE?分支跟西歷世界時38話加入,另一路線則在合流後加入
真.last post
繼續吹水
我第二輪先玩到20話
有排未爆
撫子map炮個特效係咪劇情先會有?
有冇人好想打柒個舞人

已經特登唔走有佢既分歧線,仲係成日聽到佢正義正義咁鳩叫
令我對勇者特急套野好反感

駕駛王 喬 係你

好撚似邪教 個教叫正義教

勇者特急好撚型wor

由細睇勇者動畫睇大
好想有集機戰可以集齊幾套出名既勇者動畫

下集好希望有黃金勇者,勇者特急,勇者傳說,勇者王Final,蒼穹法芙娜1&2,EVA序破Q,天元突破,高達W,00,0093小說版

hi nu止次出係咪alpha3

應該係 D都有出

法芙納
我要救返卡農

翔子要係機戰吐便當

成套野設定都好虐心

你幾好揪始終有一日都會變水晶體

果d核心就算黎幫你作為交換條件都係幫完你之前就要同化你

即係一日唔搞掂佢地黎既母星一日都只要loop落去直到無晒人類為止

死左都係吸入星核幫後人手
一係做到一騎咁超越生死

一騎已經真化佐

總士都難逃一死

再作落去我諗一騎應該都...

總士最少都轉生左
一騎可以玩源氏物語
有冇人好想打柒個舞人

駕駛王 喬 係你

勇者特急好撚型wor

由細睇勇者動畫睇大

下集好希望有黃金勇者,勇者特急,勇者傳說,勇者王Final,蒼穹法芙娜1&2,EVA序破Q,天元突破,高達W,00,0093小說版

應該係 D都有出

法芙納
我要救返卡農

翔子要係機戰吐便當

成套野設定都好虐心

即係一日唔搞掂佢地黎既母星一日都只要loop落去直到無晒人類為止

一係做到一騎咁超越生死

一騎已經真化佐

總士都難逃一死

總士最少都轉生左
一騎可以玩源氏物語

又比人捉走左喇

咩特效

咩特效

撫子C初登場,佢咪用map炮清左堆卒,果個特效
有冇人好想打柒個舞人

駕駛王 喬 係你

勇者特急好撚型wor

由細睇勇者動畫睇大

應該係 D都有出

法芙納
我要救返卡農

翔子要係機戰吐便當

成套野設定都好虐心

一係做到一騎咁超越生死

一騎已經真化佐

總士都難逃一死

總士最少都轉生左
一騎可以玩源氏物語

又比人捉走左喇

返到黎既(應該
唔係沖方丁又要收刀片
丫係,玩得平行世界觀真係點可以少左Eureka 7

咩特效

用撫子C個系統掌握
有冇人好想打柒個舞人

駕駛王 喬 係你

勇者特急好撚型wor

由細睇勇者動畫睇大

應該係 D都有出

法芙納
我要救返卡農

翔子要係機戰吐便當

成套野設定都好虐心

一係做到一騎咁超越生死

一騎已經真化佐

總士都難逃一死

總士最少都轉生左
一騎可以玩源氏物語

又比人捉走左喇

返到黎既(應該
唔係沖方丁又要收刀片

比人捉走左咩?

咩特效

用撫子C個系統掌握

唔係J琉璃果幕

係重力波炮果個特效,好似大和號劇情咁開炮會係map度show埋個特效出黎
有冇人好想打柒個舞人

駕駛王 喬 係你

勇者特急好撚型wor

由細睇勇者動畫睇大

應該係 D都有出

法芙納
我要救返卡農

翔子要係機戰吐便當

成套野設定都好虐心

一係做到一騎咁超越生死

一騎已經真化佐

總士都難逃一死

總士最少都轉生左
一騎可以玩源氏物語

又比人捉走左喇

返到黎既(應該
唔係沖方丁又要收刀片

比人捉走左咩?

總士又消失左喎第2季最後

咩特效

用撫子C個系統掌握

唔係J琉璃果幕

係重力波炮果個特效,好似大和號劇情咁開炮會係map度show埋個特效出黎

咁只係得劇情
多-LIN-KEN!!
有冇人好想打柒個舞人

駕駛王 喬 係你

勇者特急好撚型wor

由細睇勇者動畫睇大

應該係 D都有出

法芙納
我要救返卡農

翔子要係機戰吐便當

成套野設定都好虐心

一係做到一騎咁超越生死

一騎已經真化佐

總士都難逃一死

總士最少都轉生左
一騎可以玩源氏物語

又比人捉走左喇

返到黎既(應該
唔係沖方丁又要收刀片

比人捉走左咩?

總士又消失左喎第2季最後

the beyond俾人捉左
第2季最後總士變左個bb
多-LIN-KEN!!

130氣變4回

全0打到39, 屌緊zero

神化初號機叫一下都無一半

三0滿氣力真三一打底力全開zero 3xxx

唔係底力9已經係讓左你
1萬5血左右就要秒佢

我見佢3萬8裝甲, 即刻熄機冷靜下
話說38話打7萬血肥沙我都要磨到佢用晒所有en彈藥先殺得死

有少少準備其實唔算難
全部超級系放部隊左面+附近放一部激勵+自身氣合氣迫一開始推爆氣力

分析+圍攻+泰坦3扣甲幫到你,同埋唔好慳精神啦,39話應該有熱血用

一直用緊呢d方法打
所以母艦已經用緊兩部有激勵, f91條撚屌揸alpha阿索龍

天獄篇都無AO就知咩事

天獄篇都無AO就知咩事

出ao就好笑

130氣變4回

全0打到39, 屌緊zero

神化初號機叫一下都無一半

三0滿氣力真三一打底力全開zero 3xxx

唔係底力9已經係讓左你
1萬5血左右就要秒佢

我見佢3萬8裝甲, 即刻熄機冷靜下
話說38話打7萬血肥沙我都要磨到佢用晒所有en彈藥先殺得死

有少少準備其實唔算難
全部超級系放部隊左面+附近放一部激勵+自身氣合氣迫一開始推爆氣力

分析+圍攻+泰坦3扣甲幫到你,同埋唔好慳精神啦,39話應該有熱血用

一直用緊呢d方法打
所以母艦已經用緊兩部有激勵, f91條撚屌揸alpha阿索龍

how to 拎α阿索龍?

天獄篇都無AO就知咩事

出ao就好笑

TRUTH條ON9仔同果個沖繩黑柴弱智妹點寫先可以洗白

天獄篇都無AO就知咩事

出ao就好笑

E7出新劇場版啦 唔駛理AO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞