Lihkgbiz - lihkg 創業小本守業group [1]

548 回覆
28 Like 0 Dislike
不如大家分享有乜生意難題

最近煩緊宣傳
facebook 落廣告好飄忽
每月都係落咁多錢,但成效可以差好遠
攪到每月生意都唔係太穩定

你set 幾多budget ? 你賣咩product or service ?
驚被起底我唔會宣傳自己生意,我專長係做小本ecommerce,但揾好少,可以交流下,首先,要做生意,不一定要好多錢,有idea就想辦法用online selling去test下,例如你識中英translate, 你可以申請個free PayPal business account 收錢, 再去外國forum sell 下,傾好價錢,收訂,完成再收尾數。btw, 開PayPal business account 可以揾一個consultant 叫 Nick, 免費開户同埋問野,唔記得佢contact, 下次share.
仲有就係唔好用咁多錢整website, 用下google form 或者join d 現成,要試到有feedback,先加大投資。大家都share 下

最後一點好同意,本身自己係Web Developer,久唔久就有啲Friend埋嚟問想寫個Online Shop或者其他類想賺錢嘅網頁幾錢,但我都係叫佢地用啲免費嘢唔好一嚟就拎筆錢出嚟搞網頁咁傻豬

thanks, 係呀,尤其咁多free web, 試左先,有人用20萬build a web n app, 結果 0 收入

You need a website. Why not do it yourself?

because not all people has the skillset, to be honest, not all business need a fancy website, template should be enough for over 70 percents of normal businesses like trading, service...etc

唔使咁認真,呢句廣告slogan嚟

比你fake 了
留名
呻下:自己做生意真係好困身,差唔多每日都做野
由訓醒到訓教先停一停,放假都係諗緊工作
以前打工好多興趣,現生活只剩返工作
有無巴打有同感

其實我一日有12+hrs 做野,好攰,但要迫自己enjoy, 有時relax 下,做生意係選擇一個搏發達,自由d 的career, 放假就比自己放空,坐禪半個鐘都ok

最近煩緊宣傳

有好多setting要好precise 架,如果唔係只係dup錢落海

最近煩緊宣傳

有好多setting要好precise 架,如果唔係只係dup錢落海

參考http://huli.logdown.com/posts/743130-experience-facebook-advertising
究竟係咪favebook改左野
呢個月d reach小左勁撚多
無乜生意

最近煩緊宣傳

你set 幾多budget ? 你賣咩product or service ?

我做攝影的,一個月約8k budget
頭幾個月效果幾好,之後好似愈來愈差
依兩個月比左間公司托管廣告,開頭又係效果好好
過左兩個月效果又好似慢慢差左
究竟係咪favebook改左野
呢個月d reach小左勁撚多
無乜生意

屌,我都係
有7k like , d post reach 都得得幾百
有無巴打有同感

其實我一日有12+hrs 做野,好攰,但要迫自己enjoy, 有時relax 下,做生意係選擇一個搏發達,自由d 的career, 放假就比自己放空,坐禪半個鐘都ok

巴打心態好好
我都想學坐禪,巴打係自學定出面D 禪修團學的?

最近煩緊宣傳

2017就到啦,好快d 整得意softcopy calender 加公司website 用fb ig whatsapo 散出去 小心唔好copy d copyright images

最近煩緊宣傳

8k都唔算少喎 會唔會間野頭兩個月比到效果你,之後hea做?
有無巴打有同感

巴打心態好好
我都想學坐禪,巴打係自學定出面D 禪修團學的?

自學http://www.maha-sati.com/22352311463034022522264122701024565.html

聽講iphone 都係steve jobs 坐禪坐番來

最近煩緊宣傳

8k都唔算少喎 會唔會間野頭兩個月比到效果你,之後hea做?

99%
sat still need to work

最近煩緊宣傳

2017就到啦,好快d 整得意softcopy calender 加公司website 用fb ig whatsapo 散出去 小心唔好copy d copyright images

好提意喎👍👍
sat still need to work

x2
年尾去一個星期旅行,所以成個月都無假放

最近煩緊宣傳

佢應該set 左個目標人群唔會成日轉
不過我都覺得最近愈來愈hea, 仲要簽左半年約
無busget唔知點spread個platform出去

target 乜人?
你地有無借錢

target 乜人?

後生,15-30
你地有無借錢

做左幾年野儲落

target 乜人?

後生,15-30

有冇用ig promote ?
你地有無借錢

做左幾年野儲落

x 2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞