Lihkgbiz - lihkg 創業小本守業group [1]

548 回覆
28 Like 0 Dislike
鄧小巧:
唔quote,變金鋼棒
我都同好多人講過我想搞生意,大家都叫我考哂牌(本行),有基本生計先
btw加油 新仔注定比人恰
見到個post我都即刻注冊個新連登ac…
岩岩同兩個fd開左間餐廳…但係無咩promotion,搞到無咩客仔上來
有無d平少少ge promotiom可以搞

巴打可以講多啲做啲咩?
fg心大心細緊

有咩心得
我都係fg,但諗住有穩定工先

咩心得呀唉
其實係之前有搵工 9月搵到一份好好大公司 人高十分高
但真係唔係自己想做嘅野 reject jor( 我知我戇鳩)
跟住繼續搵 人工低都唔怕 辛苦都得
但真係命運 點都搵唔到...

咁本來同frd 8月開始傾想自己搞生意
到10月開始成型
就疊埋心水唔再搵到 係到努力一年
得就繼續 唔得就出返去搵牛工

早3日接到一個job
要我地4日內搞一個小型opening
要我地交proposal 又點點點
我連續2日做到5點先返屋企 9點起身
幫佢諗哂rundown cam man catering photographer videographer 襟花 reception
12個helper
報埋價

一句彈埋黎 唔肯比50% deposit
只肯比10%
傾唔點
一句終止合作

宜加仲灰緊

我係做promotion 生意
派傳單 做roadshow 個d
小event 都會接

心得就係 你新開 比人蝦鳩你就梗
不過我點都唔會give up

不如telegram 吹下水

加油啦,呢d 位真係要企硬。如果唔係遲下不停比客食住
岩岩同兩個fd開左間餐廳…但係無咩promotion,搞到無咩客仔上來

大學生d莊成日搵食物sponsor, 睇你肯唔肯蝕比佢地
或者明哥派飯

隔離有post講foodie
你過去望下
有時候少少錢係要俾人賺
雖然我都好憎IG foodie
但睇完個post,真係吹脹
晨型人留言
鄧小巧:
唔quote,變金鋼棒
我都同好多人講過我想搞生意,大家都叫我考哂牌(本行),有基本生計先
btw加油 新仔注定比人恰

真心呀 基本生計好重要
同最緊要有好partner

btw 多謝支持
一齊加油

巴打可以講多啲做啲咩?
fg心大心細緊

有咩心得
我都係fg,但諗住有穩定工先

咩心得呀唉
其實係之前有搵工 9月搵到一份好好大公司 人高十分高
但真係唔係自己想做嘅野 reject jor( 我知我戇鳩)
跟住繼續搵 人工低都唔怕 辛苦都得
但真係命運 點都搵唔到...

咁本來同frd 8月開始傾想自己搞生意
到10月開始成型
就疊埋心水唔再搵到 係到努力一年
得就繼續 唔得就出返去搵牛工

早3日接到一個job
要我地4日內搞一個小型opening
要我地交proposal 又點點點
我連續2日做到5點先返屋企 9點起身
幫佢諗哂rundown cam man catering photographer videographer 襟花 reception
12個helper
報埋價

一句彈埋黎 唔肯比50% deposit
只肯比10%
傾唔點
一句終止合作

宜加仲灰緊

我係做promotion 生意
派傳單 做roadshow 個d
小event 都會接

心得就係 你新開 比人蝦鳩你就梗
不過我點都唔會give up

不如telegram 吹下水

加油啦,呢d 位真係要企硬。如果唔係遲下不停比客食住

加油呀巴打
留名學野
係旺角開左間樓上鋪1年半
開左間cafe仔2年 由樓上鋪搬左落地鋪
每月準時出糧比業主 落左地仲守緊

另外搞下其他零售 乜都賣下
每年年宵都賣下公仔執啲零用食

今年諗住發展引入新市場
同埋會試用特別方法賣成人用品

我嘅夢想係打本比女朋友開cafe
巴打好撚勁
留名
曾經開公司做過幾年網上買賣, 搵到下吃,
但早2年收左皮出黎打番份牛工
好冇成就感
開左間cafe仔2年 由樓上鋪搬左落地鋪
每月準時出糧比業主 落左地仲守緊

另外搞下其他零售 乜都賣下
每年年宵都賣下公仔執啲零用食

今年諗住發展引入新市場
同埋會試用特別方法賣成人用品

我嘅夢想係打本比女朋友開cafe
巴打好撚勁

諗下好喇,除非你好憎你女朋友
我當初都有部分原因為左女人開左頭一間樓上鋪
無放假、無時間行街食飯睇戲、日做夜做、日頭做完鋪頭餐飲夜晚收工繼續做後台同backoffice既野

同埋開間餐廳或者cafe其實唔係話開就開
市場個個後生仔話追夢就首選開cafe,然後又多左foodblogger將啲客寫去第2度,如果你由0開始無客底無品牌無經驗開始做,應該捱半年租就拜拜

新手做online business 好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞