Lihkgbiz - lihkg 創業小本守業group [1]

548 回覆
28 Like 0 Dislike
留名
4年前4個人2萬蚊開始 經歷4年 變到自己一個做 而家總算穩定 每年過千萬營業額(其實唔係好多) 雖然請左好多人 但仲有好多野要親力親為 大家交流下 賣生活用品 實體店 做本地生意
睇到樓上話請人 個人意見 想公司發展 唔好諗點節省成本節省人手 請人對一間公司嚟講真係真係好緊要 一個人會有極限 想法亦人局限 請人返嚟就等如比公司一個新衝擊 公司士氣亦有幫助 當然請到人才更加好 但要請到人才 公司相對上亦要有規模 所有野息息相關
睇到樓上話請人 個人意見 想公司發展 唔好諗點節省成本節省人手 請人對一間公司嚟講真係真係好緊要 一個人會有極限 想法亦人局限 請人返嚟就等如比公司一個新衝擊 公司士氣亦有幫助 當然請到人才更加好 但要請到人才 公司相對上亦要有規模 所有野息息相關

多謝另享,小弟從未開過實體店 巴打你對下年生意有乜預測
有冇水電工程既交流下

講我自己果行零售 而家成個市場移返嚟本地 大商場開始返轉頭搞本地化 引入返d所謂小店 你會見到好多原本係樓上舖嘅舖頭去左大商場 各大商場marketing都做緊呢樣嘢 而家一有乜市集啲人就衝住去 其實香港人消費力係好強 係你比唔比到特別嘅嘢佢 價格唔係重點
個人意見 下年市道會比今年好 而且Facebook marketing會越來越重要 大家努力
留名岩岩出黎做野

講我自己果行零售 而家成個市場移返嚟本地 大商場開始返轉頭搞本地化 引入返d所謂小店 你會見到好多原本係樓上舖嘅舖頭去左大商場 各大商場marketing都做緊呢樣嘢 而家一有乜市集啲人就衝住去 其實香港人消費力係好強 係你比唔比到特別嘅嘢佢 價格唔係重點
個人意見 下年市道會比今年好 而且Facebook marketing會越來越重要 大家努力

thx 巴打,一齊揾多d
有冇水電工程既交流下

你點接job ?
pish
賣淘寶野

賣咩?
留名
LM想創業
老老豆豆,好多巴打都想有自己生意,但我明白你地實話冇本,其實有時間,唔冼下下要大野先攪,小有小做,大家可以分享下你有幾多閒錢,時間,專長,我地巴打實老點,啊唔係,努力提點你,part time 做生意我見過有過mil, 當然係小數
留名
賣淘寶野

賣咩?

mon貼

生意 ok ?

賣咩?

mon貼

生意 ok ?

賣淘寶野唔係會俾人批鬥架咩

生意 ok ?

賣淘寶野唔係會俾人批鬥架咩

批咩 睇下出面d手機配件特賣場愈黎愈多
全部都淘寶野

有d電子零件店淘落黎賣比人
大陸屋企生意留名
準備1月開個鋪賣中高級食材,之前全無創業經驗
但自己本身做開呢行既批發, 希望做得起
準備1月開個鋪賣中高級食材,之前全無創業經驗
但自己本身做開呢行既批發, 希望做得起

咁你有可靠貨源,進可攻,退可受
驚被起底我唔會宣傳自己生意,我專長係做小本ecommerce,但揾好少,可以交流下,首先,要做生意,不一定要好多錢,有idea就想辦法用online selling去test下,例如你識中英translate, 你可以申請個free PayPal business account 收錢, 再去外國forum sell 下,傾好價錢,收訂,完成再收尾數。btw, 開PayPal business account 可以揾一個consultant 叫 Nick, 免費開户同埋問野,唔記得佢contact, 下次share.
仲有就係唔好用咁多錢整website, 用下google form 或者join d 現成,要試到有feedback,先加大投資。大家都share 下

最後一點好同意,本身自己係Web Developer,久唔久就有啲Friend埋嚟問想寫個Online Shop或者其他類想賺錢嘅網頁幾錢,但我都係叫佢地用啲免費嘢唔好一嚟就拎筆錢出嚟搞網頁咁傻豬

thanks, 係呀,尤其咁多free web, 試左先,有人用20萬build a web n app, 結果 0 收入

You need a website. Why not do it yourself?

有聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞