Lihkgbiz - lihkg 創業小本守業group [1]

548 回覆
28 Like 0 Dislike
lm
屋企都有人旺角做cafe
地點算就腳 但生意嘛嘛
Online mkt做緊
除左比好多錢新假期 嗰類page之外
仲有咩宣傳方法
假如開左一間網上鋪
如何可以做宣傳?
呢樣真係諗極都唔明
地點算就腳 但生意嘛嘛
仲有咩宣傳方法

想問下比左幾多
有cafe 同我地傾緊 都係呻online mkt 太貴所以想轉 貴到我都o 哂咀
利申 我做傳單/roadshow/event 嘅
開左間cafe仔2年 由樓上鋪搬左落地鋪
每月準時出糧比業主 落左地仲守緊

另外搞下其他零售 乜都賣下
每年年宵都賣下公仔執啲零用食

今年諗住發展引入新市場
同埋會試用特別方法賣成人用品

我嘅夢想係打本比女朋友開cafe
巴打好撚勁

諗下好喇,除非你好憎你女朋友
我當初都有部分原因為左女人開左頭一間樓上鋪
無放假、無時間行街食飯睇戲、日做夜做、日頭做完鋪頭餐飲夜晚收工繼續做後台同backoffice既野

同埋開間餐廳或者cafe其實唔係話開就開
市場個個後生仔話追夢就首選開cafe,然後又多左foodblogger將啲客寫去第2度,如果你由0開始無客底無品牌無經驗開始做,應該捱半年租就拜拜

純粹夢想
真係上撚左岸先會考慮
創業做類似教育界嘅野,但更冷門
有實體鋪
問題係fb點谷都唔過一千like
有寫文章之類
想D 媽媽like
有冇計
地點算就腳 但生意嘛嘛
仲有咩宣傳方法

想問下比左幾多
有cafe 同我地傾緊 都係呻online mkt 太貴所以想轉 貴到我都o 哂咀

我開cafe前身係做PR MKT ADV,好多時啲人以為比左錢做廣告就會有生意係太幼稚想法,間間都比錢點解你會紅得起?而cafe仲更加多人多後生追廣告,餐飲最緊要對症下藥先有效,上網搵人最多都係教得3成,因為背後個tag同啲後台技巧先係現今最值錢既skill

諗下你cafe用咩做主打,精品咖啡?混合型餐廳咖啡?想主力賣小食?正餐?飲品?包場?

好中,謝分享
創業做類似教育界嘅野,但更冷門
有實體鋪
問題係fb點谷都唔過一千like
有寫文章之類
想D 媽媽like
有冇計

廣告?
做近間start up既mkt
有時整d fb post真係好灰
萬幾like得千幾reach
有心機整個d就冇人like
hea整個d 圖又無啦啦勁多like

巴打,想請教下FB落廣告其實有冇用

巴打,想請教下FB落廣告其實有冇用

我老闆話自從係fb做廣告之後係有多左user
但我唔係好知係咪真係關fb事
同埋個target應該要set得準
不過我自己個fb明明應該係target
但我從來都冇睇過公司廣告
一鍵留明

我覺得做生意最重要係要知自己強項同你比起其他競爭對手有咩優勢。廣告固然重要,但公司自身優勢先係最重要。

其實香港有超過一半既公司係頭嗰一兩年已經攪唔掂,要執。最大原因係因為佢地根本搵唔到自身既強項,優勢係邊。人開我開,咁樣好難sustain.

純分享,不喜勿插

利申:會計佬
今年岩岩創業,想同大家交流下
一鍵留明

我覺得做生意最重要係要知自己強項同你比起其他競爭對手有咩優勢。廣告固然重要,但公司自身優勢先係最重要。

其實香港有超過一半既公司係頭嗰一兩年已經攪唔掂,要執。最大原因係因為佢地根本搵唔到自身既強項,優勢係邊。人開我開,咁樣好難sustain.

純分享,不喜勿插

咁好明顯係廢話黎
最重要係可唔可以將d野減少唔洗請咁多人做
一鍵留明

純分享,不喜勿插

咁好明顯係廢話黎

好傻豬未開曉既諗法
點解唔係諗「公司點樣請得到更多人幫你做?」

咪係
有無巴絲係開工厦party room嗰類
一鍵留明

純分享,不喜勿插

咁好明顯係廢話黎

小弟都係分享下啫,雖然ching 你覺得係廢話 ,但其實真係有好多朋友仔未必真係有諗過,就係咁衝,開左先算,結果最後都未必挨得住。 我所講既係大方向, 當然精減人手都無錯,可以控制下成本(行cost leadership 的話)。但其實人多有人多既做法,未必一定錯(行differentiation 既時候)
如果想target 係寫字樓服務 有咩渠道接觸到呢
地點算就腳 但生意嘛嘛
仲有咩宣傳方法

想問下比左幾多

我開cafe前身係做PR MKT ADV,好多時啲人以為比左錢做廣告就會有生意係太幼稚想法,間間都比錢點解你會紅得起?而cafe仲更加多人多後生追廣告,餐飲最緊要對症下藥先有效,上網搵人最多都係教得3成,因為背後個tag同啲後台技巧先係現今最值錢既skill

諗下你cafe用咩做主打,精品咖啡?混合型餐廳咖啡?想主力賣小食?正餐?飲品?包場?

Cafe係主打中價高質素食物 用嘅都係靚料
而家係差個方法等多d人知道

前排個Facebook page比人block左成兩個月
死因都唔知係乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞