羽絨/風褸/旅行用品討論[12](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
我上個月係日本手痕買左件
幾軟熟, 但都幾薄下
有邊d細鋪?
絲打搵到R2有折未? 我都想買
巴打回下我。你既m碼係咪童m
Thank
之前去日本直接短袖+N3b已經夠晒暖
上件差唔多依啲日子買一千都唔洗,但個問題太巨型,搭飛機收入gip已經用咗半邊
montbell有擋風 會暖d
想問 -20度大風 買montbell permafrost light down parka + 咩fleece會夠暖
諗住洋蔥式好似好過買一件過 遲啲都著得返
或者咩組合唔太貴會頂到

利申好怕凍
其實Atom LT同AR係咪真係差好遠買完件LT有少少驚唔夠做
依家呢啲天氣,件LT fit 曬
凍多少少14-15 都仲夠暖
但係我去專門店問 佢話LT十度八度都頂到不過我又唔係超級怕凍嘅人黎
175 55kg 著s岩岩好
想買base layer香港平時著

但又好似用唔著 凍得一陣

arcteryx phase sl 有冇巴打著過
Men定童?唔好嚇我
[member無黑色細碼[/member]
唔係呀,mens M size,所以我估你未必要著童裝掛?

女仔就好多都買童裝
前日上沙木泥見得fission,見如果要防風防水保暖好似無其他選擇?
想問下香港買最平係邊間
黎緊12月頭去大阪 等唔切月尾特價
睇岩atom lt hoody 本身唔太怕凍 呢件夠唔夠做
上左12樓睇 成2590
Arc'teryx Kappa Hoody - Nuclei AR 加強版. 有140g 既Coreloft人做羽絨, 負10度 - 10 度適用. 我追極光負15度著佢仍然ok. 100% 防風, 冼水. 件褸735gram重, $425 USD

Arc'teryx Fission SV Jacket - Arcteryx 全系列唯一又防水又係羽絨. 100% 防風防水. 負10度 - 10 度適用. 件褸890gram重, $689 USD (有女裝版)

咁咩係Nuclei AR 呢? (我都想要可惜已經斷市)

其實上面幾段野我都係copy頭post過黎, 可能係我傻仔無記性成日要追post啦
你睇果2件, 個溫度範圍都唔係好啱香港.
同埋香港地渣26, 應該夏天焗到熱死, 冬天吹風凍死.
我唔知你想買件野四季用定淨係冬季用啦
一次過滿足曬你3個願望未必真係啱喺香港用啫
其實係睇你入面著乜
我atom LT 入面著短袖/ 薄長袖喺十三四度著係啱啱好
你著厚啲咪頂到十度八度
我有fission, nuclei and atom lt

我怕凍,nuclei 已經係香港好夠暖

你其實想咩天氣著
我想香港冬天揸電單車時著,所以想防風防水保暖
即係最好自己加件防風係出面再加atom lt?
你搵下nuelei 香港仲有冇,10度大風都好夠
同意啊,入面著件heat tech又再暖啲
其實上面嘅巴打想追件A仔base layer為嘅係....
cheap D 講句咪又係保暖底衫
我覺得你分開兩件買(擋風防水還擋風防水, 保暖還保暖), 咁用途會廣泛啲囉.
起碼到夏天落雨都可以攞件擋風防水用下
冬天唔渣車淨著保暖又輕身D
同埋香港冬天無乜幾落雨掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞