羽絨/風褸/旅行用品討論[12](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
下星期有S返,現貨暫時有M/L
黎試下Size都可以
有 powder land.
得幾件 黎試試
見到咁多巴打講Arc'teryx 心郁郁想買件Atom AR Hooded 1月日本著但搵左成日都唔知邊度有得試著 見周圍都無
Patagonia嚟梗會唔會做折
有冇人上到 Outdoor Gear Lab 呢個網站?
佢fb仲冇update
Relink 番網站內容

但個網就上唔到
有冇人上到 Outdoor Gear Lab 呢個網站?
佢fb仲有update
Relink 番網站內容

但個網就上唔到
12月去東歐
想問有無手套推介
唔想睇落太outdoor
要用vpn
vpn 上到
二月去北歐
大家有冇防水褲同鞋推介?
請問香港邊到有得試Arcteryx
二月計劃去北歐Svalbard
當地溫度平均有零下十幾度
我計劃會行山同dog sledding

目前淨係諗到最外嗰層jacket會揀Montbell Permafrost
官網介紹係充足衣著下面,件衫係負30度都頂得
到,Gore Windstopper係咪ok夠用?仲需唔需要加多件GoreTex?
除此之外,仲有咩價錢接近,表現又相似嘅jacket介紹?

羽絨褲係咪必需?連Fleece嘅雪褲係咪夠用?

thermal layer諗緊U記Heattech Ultrawarm夠唔夠用?如果唔係,沙木尼買緊嘅Sub Zero夠唔夠用?
我網上睇到Thermal layer揀所謂中厚手除咗睇目的地氣溫之外,仲要考慮當地活動,活動量大就中手,低就厚手
所以猶豫如果以上兩款都唔夠用,中手定厚手好
另外,羊毛Thermal同Synthetic Thermal係咪保溫表現已經差唔多,但羊毛唔易受細菌影響發出異味
咁換言之唔需要太優先考慮Thermal layer物料?

中層:有係當地留學嘅人係影片建議跳過Fleece,直接考慮厚手羊毛上衣或者褲,我對呢一層反而難揀,Overlander嘅Sales就建議Fleece甚至薄身羽絨

襪:諗著買兩對薄,兩對厚...到時外厚內薄咁著
手套都係一內層薄身配外層厚身Gore Tex一對...

鞋:諗緊Salomon中筒Gore Tex,厚鞋底配沙木尼啲平價防滑釘

羊毛頭套係咪必需?
好奇一問,點解日本north face 件mountain light jackt咁搶手,有咩咁特別?定普通潮流野
復克野 日本仔好鍾意
唔係化...
咁把閉
師兄買咗幾錢諗緊邊度入好
想買頂arcteryx cap帽
1599 本身外國網會再平少少 不過唔想整集運 所以香港搵代購算
試過黑色S

ARCX 同 20SALE 都唔得

想問係咩色
diu 尋日落單今日即刻有折
咁貴運費 可以用bns?
yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞